Пресъхна река Първенецка в Пловдив

presahna-reka-parvenetska-538

Река Първенецка, известна още като Дерменка е пресъхнала напълно. Това съобщи кметът на район „Западен“ Димитър Колев в профила си във фейсбук. Той е сезирал компетентните органи за изчезването на водата в малката река, която пресича западната част на Пловдив. Предстои проверка то коритото на реката, за да се установи откъде е отклонена водата, защото нагоре в Родопите реката си тече.„Днес получих сигнал, че река Първенецка, известна още като Дерменка, е напълно пресъхнала”, написа Димитър Колев, допълвайки че се е уверил лично на място и е сезирал областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев за изясняване на случая и предприемане на своевременни действия.

„Получих уверение, че компетентните институции ще бъдат сезирани и проблемът ще бъде разрешен, за което благодаря на областния управител за бързата реакция“, каза още Димитър Колев.

Река Първенецка е десен приток на река Марица. Извира на 1816м. н.в., на 500м западно от връх Модър (1992м.) в рида Чернатица на Западните Родопи под името Рибеново дере. Тече в посока север-североизток в дълбока, гъсто залесена долина. След ДГС „Тъмръш“ (на мястото на заличеното село Тъмръш) се нарича Тъмръшка река. След устието на най-големия си приток Лилковска (Дормушевска) река навлиза в много дълбок и красив каньон.Преди село Храбрино излиза от каньона, а при село Първенец навлиза в Горнотракийската низина, където коритото й е коригирано с водозащитни диги. Влива се отдясно на река Марица на 164 м.н.в., в западната част на Пловдив.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ