УЖАС! Заради 5 метра и мъгла: Пилотът на хеликоптера можеше да оцелее

payimage-311654

„Причината за катастрофата с хеликоптера е загуба на височина. На пилота не са му достигнали 5 метра, за да оцелее“.

Това заяви Христо Христов от експертната комисия, която приклчи в 14.30 ч. огледа на местопроизшествието.

Вчера вертолет, който пръскаше горски масиви между селата Лещен и Гърмен се разби в труднодостъпно дере и пилотът загина. Днес комисията огледа мястото и излезе с първи заключения.

„Загубата на височина е следствие на почти нулевата видимост заради гъстата мъгла. Пилотът е направил опит да направи обратен завой или да набере височина, но се ударил в бор и машината е паднала. Има вероятност завоят да е бил направен, за да се изкачи над мъглата и да има хоризонтална видимост. Времето е било изключително неподходящо за летене“, обясни Христов и добави, че на мястото на инцидента са видели само парчета ламарина.

В днешния оглед са участвали осем експерти, сред които представители на полицията, прокуратурата и авиационните власти. Преди да започне огледът Христов допусна, че разследването на катастрофата може да отнеме една година.

Теренът е силно пресечен и отломките от разбилия се вертолет са разпръснати на 70 метра. Машината се е запалила след удара си в бора. Тялото на пилота е намерено извън кабината и все още се намира на мястото на катастрофата.

След излитането от игрището в село Гърмен вертолетът е трябвало бързо да набере височина, за да прелети над връх, висок около 800 м, но се е разбил в подножието му. Преди това вертолетът е летял в района 4 дни, за да пръска горски масиви срещу вредители по договор с Югозападното държавно предприятие, предава Лупа.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ