Откриха паметник на генерал Колев във Варна

135558.w470

Паметник на знаменития генерал Иван Колев, известен още като Бащата на българската конница, бе открит днес във Варна, предаде репортер на Moreto.net.

Бюстът е дело на скулптора Живко Дончев, носител на голямата награда Варна.

Паметникът, намиращ се в градинката до кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „Генерал Колев“, е изграден с общински средства по инициатива на сдружение „Български родолюбци“.

Откриването премина под звуците на оркестъра на Военноморски сили. На официалната церемония присъстваха кмета на града Иван Портних, областният управител Андрияна Андреева, командващият на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия, граждани, официални лица.

По време на Първата световна война (1915 – 1918) генерал-майор Колев първоначално командва поверената му дивизия, след което на 23 март 1916 е командир на 1-ва конна дивизия, като от 7 май същата година е инспектор на конницата. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа по време на Първата световна война при Куртбунар, Кочмар, Карапелит, Добрич, Топрахисар, Текиргьол, Кюстенджа, Черна вода и Мачин, пленявайки хиляди неприятелски офицери и войници – румънски, сръбски и руски. Освобождава цялата Добруджа, до делтата на река Дунав. На 2 август 1915 г. е произведен в първия генералски чин генерал-майор.

Паметни са останали думите му на 4 септември 1916 г. пред строената българска конница когато към командваната от него дивизия се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската:

Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ