Йеромонах проговори за изгонените свещеници, намеси и НАТО: Кремъл грозно ги употреби!

c712f74fcd2a8095f1653ad0d2c81d48

Познавам добре и двамата свещеници, които бяха експулсирани. Мога да кажа само добри думи за тях. Това заяви по Нова телевизия игуменът на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” йеромонах Никанор.

„Те са много сърдечни и винаги усмихнати хора“, добави той.

„Можеше съвсем тихо и спокойно да напуснат. Вместо това, за жалост не България и не българската църква, надигна ужасен вой. Много неприятно! Четем за тях и в гръцки духовни сайтове, а вероятно и в Западна Европа. Бяха употребени от своите си”, коментира свещеникът.

„Това не са страшни хора, като онези шпиони, за които съм гледал по телевизията по „Студио Х“. Изпълняват си задълженията на служители на отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, който естествено прокарва политиката й. Патриаршията е оръдие в ръцете на руската държава. Аз като българин нямам основание да се съмнявам в ДАНС и други наши служби. Ние трябва да бъдем патриоти”, добави той.

„Националната сигурност на България не е нещо отделно взето. България е член на НАТО. Националната сигурност на всяка една членка на този съюз има по-голямо или по-малко отношение към нашата национална сигурност”, коментира йеромонахът.

„В съседна Северна Македония бяха покани да напуснат за това, защото Руската църква провеждаше там една много странна политика да предотврати получаването на каноничен и законен от църковна гледна точка томос за автокефалия на тяхната поместна православна църква, оставяйки само с томоса, който им издаде сръбската патриаршия”, обясни той.

„В момента църквата в Северна Македония продължава канонически да бъде част от сръбската православна църква и няма да престане да бъде такава до издаването на томос от Вселенската патриаршия”, каза Никанор.

„На какъвто и да е междуправославен форум Македонската църква няма да седне. Това означава, че тя не е равноправна на останалите поместни църкви. И там явно Руската църква се намесва по начин, по който Македонската държава вече оценява като недопустим. Оттам насетне е много лесно да си представим, защото те са били покани да напуснат и от България“, добави той.

„България и Северна Македония са съюзници в НАТО. Много ясно, че няма как един човек, който е на наша територия, но извършва нещо, с което подкопава суверенитета и сигурността на съседна държава-членка на НАТО, да остане тук. Много е просто”, каза още йеромонахът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ