Издънка! Зам. – областен управител от ПП-ДБ със задължения към държавата за близо 50 хиляди лв.

Зарко Маринов

Зарко Маринов обаче продължава да си купува скъпи коли и ползва лъскави офиси

ЗАРКО МАРИНОВ – БИВШИЯТ ДЕПУТАТ И НАСТОЯЩ ЗАМ.-ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА СМОЛЯН, КОЙТО ДЪЛЖИ НА ДЪРЖАВАТА ПОЧТИ 50 ХИЛЯДИ ЛЕВА, НО КУПУВА НОВИ АВТОМОБИЛИ И СЕ ШИРИ В ЛЪСКАВИ ОФИСИ

Зам.-областният управител от квотата на ПП-ДБ в Смолян Зарко Маринов дължи на държавата почти 50 хиляди лева, но въпреки това продължава да си купува скъпи автомобили и да ползва лъскави офиси.

По информация на Tibune.bg Маринов е и човекът който издава „Отзвук“ в Смолянска област. Той е негов главен редактор, репортер, коректор и фотограф – човекът, провъзгласил себе си за буден, разследващ журналист и морален стожер.

Зарко Маринов бе избран за народен представител в 47-ото Народно събрание от „Демократична България“ и е действащ зам.-областен управител на Смолян от квотата на ПП-ДБ. На пръв поглед Маринов е отдадена на обществената работа личност, критик и будител. По-задълбочения анализ показва обаче, че той е политик, лобист, търговец и длъжник на държавата. Фирмите на Зарко Маринов, които заради държавната служба са прехвърлени на съпругата му Елица Маринова, имат интересна история, която буди различни въпроси, най-големият от които – как една от фирмите му има сериозен дълг към НАП, докато всички честни данъкоплатци съвестно изплащат своите задължения към фиска.

Въпросната фирма на сем. Маринови е „Отзвук Прес“ ЕООД. Г-жа Маринова подава молба за обявяване в несъстоятелност на 29.12.2021 г., като в мотивите посочва, че намаляването на доходите, както и увеличението на конкуриращи издания са довели до значителен спад на търговския оборот и ниска финансова приходност на предприятието. Отново в същата молба се посочва, че към 01.12.2021 г. фирмата има задължения към НАП в размер на 47 673, 33 лв., които вече са били с просрочие над 1 година, а в същото време лихвите продължават да се трупат. Когато Окръжният съд-Смолян започва да разглежда подадената от „Отзвук Прес“ ЕООД молба, назначеното вещо лице констатира, че освен задължения към НАП, фирмата не е посочила, че дължи и на Община Смолян 516, 23 лв. местни данъци за МПС. Интересното е, че в молбата се сочат негативни финансови тенденции още от 2017 г., а волеизявлението пред съда е на прага на 2022 година. Дали в тези 5 години някой не е използвал държавата като фирма за бързи кредити? Трупаш задължения с идеята никога да не ги върнеш.

Вещото лице посочва пред правораздавателния орган, че към 29.12.2021 г. фирмата дължи 29 093, 22 лв. на доставчици и персонал – средства, които семейството на „будния“, „разследващ журналист“ не е заплатило към свои служители и други фирми! Същата сума е погасена по давност поради неизплащане навреме.

Така на 28.02.2022 г. съдът обявява в несъстоятелност „Отзвук Прес“ ЕООД, с което дейността на фирмата, за която ръководството ѝ твърди, че не е доходоносна, формално приключва, с което и задълженията към държавата в размер на почти 50 хиляди лева, остават неплатени. Като възможност държавата да приспадне нещо от дълга е оставен единствено притежаваният от „Отзвук Прес“ ЕООД автомобил „Рено Меган Сценик“, чиято стойност е изключително ниска и въпреки, че е обявяван за публична продан от ЧСИ, никой не изявява желание да закупи. Същият автомобил дълго време е безнадзорен на смолянската ул. „Наталия“, където заема паркомясто. Живущите в района алармирали пред местната власт, че колата затруднява паркирането в района, залепен е стикер за премахване, но без резултат.

Тук се появява и интересният въпрос: Как така семейство Маринови, което пред съда твърди, че не е в състояние да изплати задълженията, си купува четири автомобила за съвсем кратко време? Появява се и втори въпрос: „Защо в периода, в който г-жа Маринова твърди, че издателската дейност не носи печалба, открива нова фирма с идентична дейност – медийни и издателски услуги? Дали скоро по вече изпитаната схема и тя няма да ползва държавата, като „кредитор“ и да изпадне в неплатежоспособност?

В периода от 2018 до 2022 г. семейство Маринови се сдобива с 4 автомобила един, от които от луксозната марка Мерцедес. Макар чисто административно тези автомобили да са лична собственост на семейството, остава моралният въпрос: Редно ли е когато на държавата се дължат суми в размер на почти 50 хиляди лева лева и още почти 30 хиляди погасени по давност (дължими на служители и доставчици), семейството да закупува нови возила?

Бърза справка в търговския регистър показва, че въпреки прекратяването на дейността на „Отзвук Прес“ ЕООД на 28.02.2022 г., за която пред съда управителят – г-жа Елица Маринова твърди, че дейността на фирмата започва да става нерентабилна още през 2016 г., настоящият зам.-областен управител на Смолян регистрира на 09.12.2019 г. нова фирма „Отзвук.БГ“ ЕООД с идентична дейност на обявеното в несъстоятелно дружество.

Дейността си семейството развива в нов, широк и комфортен офис, демонстрират притежание на нова и модерна техника. Тук произтичат и въпросите дали зам.-областният управител Зарко Маринов има морално право да остане на тази длъжност? Дали е редно един неизряден данъкоплатец да бъде стожер, анализатор, издател, политик и дали въпросните издатели смятат морала за ценност единствено, ако не се отнася за тях?



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ