Започват прегледи за гръбначни изкривявания в сливенските училища

mbalsliven

С началото на учебната 2023-2024 г., Общината, съвместно с Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания и лекари- ортопеди от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, започва скрининг кампания за гръбначни заболявания при ученици от първи до четвърти клас в Сливен.

Скринингът е с цел профилактика и своевременно откриване и лечение на гръбначните заболявания в ранна училищна възраст. Нелекуваната сколиоза влияе на качеството на живота с появата на болка, намалена дихателна функция на белия дроб, евентуални затруднения в сърдечно – съдовата функция в гръдната клетка, ограничена активност, нарушения на походката, изтръпване на ръцете и др. Прегледите ще започнат през месец октомври и ще се извършват в здравните кабинети, след подписано информирано съгласие от родител.

При установяване на изменения в стоежа на детето, то ще бъде насочвано към специалист и включено в групова лечебна физкултура.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ