БСП крещи в НС: Гьонсуратлък! Оттеглете този срамен закон! Народът ще ви накаже на изборите

payimage-548573

„Оттеглете този срамен закон! Той удря българският национален интерес. С него вие наказвате българската икономика и граждани“.

Това заявиха в изказванията си от парламентарната трибуна днес народните представители от „БСП за България“ при обсъждането на промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

„С този проектозакон наказвате инвеститор с регистрирана и работеща у нас българска фирма. Предложеното от вас ще доведе до значително увеличаване на производствените разходи, а с това и на увеличаване на цените за българските граждани“, заяви народният представител от БСП проф. Румен Гечев.

Той реагира остро срещу допълнителната такса от 20 лв. за мегаватчас и посочи: „Вие не наказвате Русия, която е износител на природен газ, а наказвате българските потребители, защото тези допълнителни 20 лв. на мегаватчас отиват към производствените разходи на българската фирма „Нефтохим“, а оттам и към бензин колонките. И докато, примерно, посолството си внася от Русия уран за 1.5 млрд. за 1 година и няма наказания, в България руският газ ще влиза с наказателни цени“, посочи проф. Гечев.

Социалистът призова за промени, които да доведат до оптимизиране работата на рафинерията, а не за отваряне на врата за рекет върху „Нефтохим“.

„В последните 30 години неолибералните талибани ни обясняват как пазарът трябва да бъде водещ във взаимоотношенията и как, когато пазарът определя цената, тя е най-ниска и най-справедлива. И точно тези хора да вкарват сега това ограничение – е гьонсуратлък, толкова е недопустимо“, реагира народният представител от „БСП за България“ Христо Проданов.

Социалистът беше категоричен, че с това решение на управляващите цената няма да е нито ниска, нито справедлива и че допълнителната такса ще се плаща от българския народ. „Но, за съжаление, водещото в интереса на сглобката не е националният интерес и интересът на българските граждани, а интересът на украинската страна и посолството, което крепи сглобката“, посочи Христо Проданов и добави: „Надявам се българските граждани виждат това чуждопоклоничество, действията на това раболепно правителство и в предстоящите избори ще го накажат подобаващо, защото то не защитава техните интереси“.

„След вчерашния срам – днес продължавате“, заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов и се обърна към управляващите: „Чии интереси защитавате като предлагате такъв законопроект – на българския народ или интересите на чужди държави, съчетани с вашите лични интереси?“

Той цитира справка, според която едноличното спиране от Кирил Петков и Асен Василев на плащанията към „Газпром“ е довело до месец април тази година натоварване на фирмата с 1.4 млрд. лв. „Но тези 1.4 млрд. лв. за една година са платени от всеки един от нас, от българската икономика“, подчерта социалистът.

Гуцанов бе категоричен, че с решенията си управляващите от некоалицията са нанесли удар върху атомните ни централи, върху ТЕЦ-овете. „Сега с този лобистки закон отваряте възможност за контрабанда на суров петрол. Правите го, за да облагодетелствате ваши фирми. И всичко това – за сметка на българската икономика и българските граждани“, реагира социалистът.

Гуцанов се обърна към управляващите: „Наясно ли сте, че плащаме най-скъпата газ, която беше достигнала до 9 пъти по-скъпа, отколкото в съседна Турция, 4 пъти по-скъпа, отколкото в Гърция. Това, което внасяме е руска газ, която обаче минава през посредници и комисионни“, подчерта Гуцанов.

Христо Проданов подкрепи данните, изнесени от Гуцанов и посочи, че 80% от природния газ, с който работи Австрия, е руски газ. „Разликата между Австрия и България е, че там правителството защитава австрийските интереси и интересите на австрийските граждани, и не се огъва като под диктовката на чужди посолства, за разлика от нашето“, подчерта Проданов.

В репликата си към Ивайло Мирчев и Христо Иванов от ДБ, Борислав Гуцанов попита: „Като говорим за „Росенец“ – освен десанта, който направихте, наясно ли сте, че цялата инфраструктура не е държавна. Е, как ще стане това, което предлагате? Или отново да има рекет? Това искате“.

„Опропастявате държавата – дано по-бързо да си тръгнете. С тези ваши действия цената ще надхвърли 4 лева в следващите няколко седмици“, заключи Гуцанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ