Депутати към шефа на фонд „Култура“: Не сте в плажна дискотека, а в НС! Видът ви ни е в повече

костадин костадинов

„Разгърдил сте се все едно сте в плажна дискотека, намирате се в сградата на парламента. Благодаря, че проявихте уважение към институцията , не към нас“, бяха първите думи на лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов към временно изпълняващият функцията на изпълнителен директор на Национален фонд Култура (НФК ) Сава Драгунчев на изслушването му днес по време на Комисията за култура и медии.

Казаното от Костадинов подкрепи и депутатът от БСП Иван Ченчев. „И на мен ми дойде в повече вашият външен вид в началото, но това не е важното“, каза той.

Две точки бяха обсъдени по време на заседанието днес, като немалко време бе отделено на изслушването на Драгунчев. Членовете на комисията от политически партии ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, ДПС, БСП и „Има накъв народ“ обстреляха изпълнителният директор на НФК с редица въпроси. Сред тях защо в продължение на 1 година не е проведен редовен конкурс за избор на изпълнителен директор, тъй като Драгунчев заема поста само докато бъде посочен нов на тази длъжност. От своя страна той отвърна, че смяната на министрите и трите служебни кабинети са му попречили да стартира подобен конкурс.

Напрежение се появи и между член на Управителния съвет на Министерството на културата Нели Неделчева и Сава Драгунчев. Според Неделчева няма прозрачност и ясни регламентирани правила в управлението на временно заемащият поста на изпълнителният директор.

Стоян Михалев от ПП-ДБ попита защо НФК съди сдружение „36 маймуни“ за 160 хил. лв. за „нетагване на НФК в социалните мрежи“. По думите на Драгунчев това не е единствената точка от договора помежду им, която не е спазена. Той уточни и че става въпрос за 182 хил. лв., а не за 160 хил. лв. Това провокира бурен смях в залата от страна на останалите членове на комисията. Освен това НФК е завел още 17 дела за неизпълнени точки от договори сключени между фонда и други организации.

А председателят на комисията Тома Биков се зачуди какво ще спечели НФК, ако получи тези 182 хил. лв. „Ако спечелите делото просто ще ги унищожите, ще спрат да бъдат какъвто и да е. Ако съдите и Народния театър за тази сума, и те ще приключат“, допълни Биков.

Иван Ченчев от БСП пък увери Сава Драгунчев, че има поне 15 въпроса към него, но ще му ги зададе в писмен вид, тъй като според него Драгунчев не управлява добре НФК, употребените суми са крещящи и това буди тревоги.

„Имам един въпрос и честно казано не ми пука как ще го приемете“, започна Тошко Йорданов от ИТН. А след това попита изпълнителният директор на НФК дали прякорът „Кралицата“ в определени социални мрежи наистина се отнася за него. Защото ако е така, то това буди съмнение дали решенията, които Драгунчев взема не са повлияни от останалите му изяви.

В този момент се намеси и председателят на комисията Тома Биков, който помоли всички да се придържат към институционалност, тъй като в НФК имало достатъчно проблеми за обсъждане.

Той се замисли и дали държавата да не поеме отново управлението над фонд „Култура“, защото той е за независимият сектор.

Първа точка от днешното заседание на Комисията по култура бе внесеният от депутата от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков преди филми, забранени за лица под 14 г. да не пише „лица“, а „деца“, тъй като „лица“ е юридическо понятие.

Останалите се пошегуваха, че може да прекръстят Агенция за закрила на детето на Агенция за закрила на лицето. След това приеха предложението, като против и въздържали се нямаше.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ