Гражданско неподчинение! Миньори блокираха Прохода на Републиката, скоро и цялата държава

миньори

Тази сутрин миньори и енергетици блокираха Прохода на Републиката. Те не са съгласни с Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора.

На изхода за град Гурково енергетиците преминаха към гражданско неподчинение и блокираха Прохода на Републиката. Образуваха се километрични опашки. Протестиращите казват, че ще останат тук, ако трябва в продължение на дни.

Хората искат удължаване на срока, в който да бъде обсъден Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора.

„Териториалните планове се подходиха на тъмно. Нямаше обществено обсъждане нито с нас, енергетиците и миньорите, нито с областни кметове или с представители на държавата и гражданските движения. Ако тези планове бъдат приети днес от МС, това означава че енергийната и въглищната промишленост в България ще бъдат унищожени. Намаляването, периодично, през определен период от време в годините на мощностите от енергийните комплекси, както в Стара Загора, така и в Бобов дол и в Перник ще доведе до крайно ограничение на производството на електричество“, каза един от лидерите на протестиращите пред БНТ.

Блокади има и на още няколко места в област Стара Загора – на АМ „Тракия“ край Стара Загора и в Гълъбово. Протестите са безсрочни до отлагането на плановете на правителството да приеме Териториалните планове в сегашния им вид.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ