България е под блокада: „Тракия“ и „Струма“ затворени с жива верига от протестиращи

протест

Продължава недоволството на енергетиците. Блокадите и протестите продължават и в този момент. Беше затворена и автомагистрала „Тракия“ при отбивката за Стара Загора.

Други възлови кръстовища на територията на старозагорска област също са затворени от работници и синдикалисти към топлоелектрическите централи и мините в Маришкия басейн.

Към този момент са блокирани Проходът на републиката, пътят Русе – Свиленград в района на Гълъбово, изходът на Стара Загора, посока АМ Тракия, както и Подбалканският път край Гурково.

Близо 12 километра е задръстването на автомагистрала „Тракия“ в област Стара Загора. Това съобщи пред журналисти директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов. Той посочи, че в двете посоки има опашки от автомобили от по шест километра. Детелината на автомагистрала „Тракия“ към Стара Загора и Хасково на 208 километър е блокирана от протестиращите.

С жива верига протестиращи от ТЕЦ и мини „Бобов дол“ блокираха движението и в двете посоки на автомагистрала „Струма“ край Дупница.

Те обещаха да пуснат движението, след като приключи извънредното заседание на Министерския съвет този следобед.

Движението между София и Благоевград се осъществява по главен път Е-79. Магистралата между Радомир и Дупница е блокирана от автомобили, камиони и автобуси.

Протестите им през последните дни са заради „териториалните планове“ за справедлив преход за въглищните региони – Стара Загора, Кюстендил и Перник, пише bTV.

България е единствената страна в ЕС, която все още не е внесла териториалните си планове. Срокът изтича утре и страната ни може да изгуби стотици милиони евро.

„Днес трябва да приемем плановете и утре да ги изпратим към ЕК, тъй като ако не бъдат приети и изпратени България може да загуби освен 1.4 млрд. по плановете, които са свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник още 3 млрд. които са свързани с още други териториални планове. Трябва да е ясно, че правителството днес ще приеме плановете и ще ги изпрати, защото днес е крайният срок“, обясни по-рано днес пред журналисти премиерът акад. Николай Денков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ