Черен ден в историята на „сините“! Резил за Левски, Сираков е замесен

Наско Сираков

30 септември навява предимно лоши спомени в съзнанието на феновете на Левски. Това е една от датите, за която „сините“ със сигурност не желаят да си спомнят, пише Блиц Спорт. На 30 септември Левски е записвал срамни загуби с отпадания от европейската сцена, започвайки от ОФИ (Крит), а по-късно и от Люцерн и Беверен. Също на 30 септември (2010 г.) е катастрофалното 0:5 от Спортинг (Лисабон) в групите на Лига Европа.

Допълнително кошмарната за „сините“ дата се допълва и от загубата в първенството от ЦСКА с 0:3 през 1955 г. Точни за „армейците“ са Стефан Божков (дузпа), Крум Янев и Иван Колев.

На тази дата през 1987 г. е реваншът на Левски с ОФИ в Гърция. Настоящият собственик на клуба от „Герена“ и голмайстор №1 за всички времена на „сините“ Наско Сираков играе по цял мач и в двете срещи.

Възпитаниците на Васил Методиев-Шпайдела печелят с 1:0 първата среща от 1/16-финалите в КНК с гол от дузпа на Сираков в края на двубоя. За Левски играят редица опитни футболисти, които обаче сериозно се излагат на гръцка земя.

ОФИ, който е без никакъв европейски опит, съумява да поведе с 3:0 до 68-ата минута, а в 71-ата Росен Крумов връща почетен гол, но за повече момчетата на Шпайдела нямат сили. Така Левски е елиминиран от скромния съперник с общ резултат 2:3 и напуска безславно КНК.

30 септември 1987 г. – КНК, 1/16-финал, реванш

ОФИ (Крит) – Левски 3:1
(в първия мач 0:1)
1:0 Цимбос (26), 2:0 Маринакис (48) 3:0 Хараламбидис (68), 3:1 Росен Крумов (71)

ОФИ: Хосадас, Гулис, Цимбос, Цинос, Андрианидис, Исис, Персиас, Папавасилиу, Хараламбидис, Ноблиас, Маринакис

Левски: Владо Делчев, Стефан Колев, Красимир Коев, Стоил Георгиев, Николай Илиев, Димитър Марков (80-Росен Крумов, Емил Велев, Наско Сираков, Емил Спасов (55-Петър Курдов), Георги Йорданов, Божидар Искренов
Треньор: Васил Методиев

На 30 септември, но през 1992 година, „сините“ отново стават за резил. Левски този път е разплакан от Люцерн, който по това време се състезава във втора дивизия на Швейцария, но е спечелил Купата на страната и стига до евроучастие. Дуелът отново е от 1/16-финалите за КНК.

Две седмици по-рано Левски побеждава с 2:1 в София, а точни във вратата на Люцерн са Даниел Боримиров и Пламен Гетов (от дузпа). Гостите повеждат още в 10-ата минута след гаф на вратаря Пламен Николов, но възпитаниците на Иван Вутов доминират след това и стигат до пълния обрат. „Сините“ са фаворит и в реванша на 30 септември, когато обаче записват грандиозен провал, губейки с 0:1. Голмайсторът за швейцарците пак е Каменцинд, който вкарва и в София. Той е точен в 24-ата минута в реванша, а „сините“ така и не намират верния път към вратата на противника и са разплакани. Това е първият случай на отпадане на Левски от тим от втора швейцарска дивизия. С поражението от Вадуц дойде вторият (през 2018 г.).

30 септември 1992 г. – КНК, 1/16-финал, реванш

Люцерн – Левски 1:0
(в първия мач 1:2)
1:0 Каменцинд (24)

Люцерн: Мутер, Гмюр, Бирер, Ван Ек, Руеда, Шоненбергер, Бури, Френьо, Гюнтерсбергер, Каменцинд, Туце

Левски: Пламен Николов, Петър Хубчев (56-Николай Митов), Валентин Дъртилов, Красимир Коев, Николай Илиев, Златко Янков, Даниел Боримиров, Пламен Гетов, Димитър Трендафилов, Илиан Илиев (77-Валери Вълков), Георги Донков
Треньор: Иван Вутов

Третото срамно отпадане на Левски от Европа на датата 30 септември е през 2004 година. Беверен изхвърля „сините“ след победа с 1:0 в реванш от първия кръг на Купата на УЕФА. Първият мач в София завършва 1:1 и всичко предстои да се реши в Белгия. За скромния отбор, известен тогава като Малките негърчета, които разплакаха Левски, се разписва Марко Не. Той наказва Димитър Иванков в 45-ата минута, а до края футболистите на Станимир Стоилов така и не успяват да стигнат поне до равенството и носят голяма горчилка на феновете си.

Сред разплакалите Левски е Емануел Ебуе, който впоследствие прави кариера в Арсенал – печели ФА Къп и играе финал в Шампионска лига. Бившият национал на Кот д`Ивоар също така триумфира три пъти с титлата на Турция с Галатасарай. За Беверен срещу Левски на терена е и Ромарик Н`Дри, който по-късно със Севиля ликува с Купата на Испания.

30 септември 2004 г. – Купа на УЕФА, първи кръг, реванш

Беверен – Левски 1:0
(в първия мач 1:1)
1:0 Марко Не (45)

Беверен: Марк Волдерс, Мондикан Махан, Абдулайе Диавара, Александре Токпа, Сейду Канте, Ромео Сека, Марко Не, Емануел Ебуе, Мохамед Диало, Муса Санохо, Ромарик Н’Дри

Левски: Димитър Иванков, Живко Миланов (73-Тодор Колев), Елин Топузаков, Илиан Стоянов, Георги Марков, Ричард Еромоигбе, Даниел Боримиров, Асен Букарев (40-Саша Симонович), Георги Чиликов, Димитър Телкийски, Емил Ангелов (83-Любомир Любенов)
Треньор: Станимир Стоилов

„Сините“ от „Герена“ все пак постигат и два добри резултата на датата 30 септември – 2:0 над ЦСКА в първенството през 2001 г., както и класическото 3:0 над Хайдук и продължаването напред в Купата на УЕФА.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ