Мария Габриел със силни думи: Иска ми се всички заедно да постигнем това!

payimage-585985

„Дипломацията е отговорност пред обществото, важно е да бъде кауза за всеки един от нас. С вашето присъствие изпращаме много силно послание за това, че трябва да ценим дипломатическата служба“, заяви министърът на външните работи Мария Габриел по време на Деня на отворените врати в МВнР, предава Bulgaria On Air.

Габриел отбеляза, че днес в Министерството на външните работи хората могат да направят сравнение със своите идеи за дипломатическия свят, да бъдат изненадани и да подчертаят, че дипломацията е кауза в защита на националните интереси. Външният министър посочи, че имаме светли моменти в историята, в които в най-тежки ситуации се е намирало решение, благодарение на дипломацията.

Габриел подчерта, че тази година отбелязваме и 144 г. от създаването на българската дипломатическа служба.

„На мен ми се иска всички заедно, ценейки традициите, културата, историята, да вперим поглед в бъдещето с повече увереност и с повече знание“, каза тя. Външният министър добави, че днешният ден цели, когато си говорим за дипломация, то да е свързано със светлината на знанието, с достъпа до информация.

„Дипломацията има своите трудни моменти и повярвайте ми, хората, които работят в тази сграда знаят, че има трудни, натоварени, напрегнати моменти, но няма по-приятно удовлетворение от това с работата си да си допринесъл за мир, да си допринесъл за защита на националните интереси, да си допринесъл за това всички да живеем в един по-добър, по-мирен и по-справедлив свят“, каза още Габриел.

Десетки хора, включително и ученици от цялата страна, се възползваха от възможността да се потопят в света на дипломацията, посещавайки Деня на отворените врати в МВнР.

В „Дома на българската дипломация“ жителите и гостите на столицата се разходиха из т.нар. „Черен мрамор“ – фоайето, през което в годините са преминали стотици официални чуждестранни делегации, както и да се запознаят отблизо с работата на различни дирекции на институцията, фокусирана в различни сфери на българската външна политика.

Посетителите имат възможността да разгледат конферентните зали, впечатляващата колекция от изобразително изкуство, както и кабинета на министъра на външните работи Мария Габриел, където за най-малките посетители е подготвена изненада – специална фотосесия на стола на дипломат номер 1, която е под мотото „Като порасна искам да бъда министър на външните работи“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ