ПП-ДБ бият по масата: Не можем да чакаме повече! Цяла България знае, че трябва реформа

кирил петков, ген атанас атанасов

Службите трябва да бъдат реформирани. Това е важна стъпка към влизането на България в Шенгенското пространство до края на годината. Това каза на брифинг в Народното събрание съпредседателят на ПГ „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков по повод законопроектите за реформи в службите, предаде репортер на Novini.bg.

Петков посочи, че по време на срещите му с австрийски политици те са казали ясно, че най-големият въпрос, свързан с тяхното вето над влизането на България в Шенген, са сигурността на миграционните потоци, сигурността на границите, информационната сигурност.

Аз знам от министър-председателя, че те правят всичко възможно да убедят нашите австрийски и нидерландски партньори, че сме готови за Шенген, но това, което ние разбираме, е, че тази отговорност не е само на правителството, тя е и на Народното събрание. Ето защо днес входираме законите за реформа в службите за сигурност, обяви Петков.

Целият български народ знае, че службите за сигурност трябва да бъдат реформирани и доверието към тях трябва да бъде повишено. Ето защо тези два закона бяха входирани в Народното събрание, добави той.

Колегите от ГЕРБ в момента показват непълна готовност да подкрепят законите. Надявам се да преразгледат това тяхно виждане. Надявам се, че Шенген е толкова голям приоритет за тях, колкото и за нас. Ние не можем да чакаме повече. Знаете, че още в начаолото обявихме, че едн от големите приоритеи, за да подкрепим заедно това правителство, беше влизането ни в Шенген. Също се надявам да не се изчаква ротацията, за да можем да придвижим въпроса за Шенген, защото идват европейски избори, идват изборите в Австрия. Ние не можем да чакаме повече. Готови сме да продължим разговорите с тях и се надяваме да ги убедим, че приоритетът „Шенген“ приоритетът „сигурност“ и проиоритетът „реформи в българските служби“ вървят ръка за ръка, заяви съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

Длъжни сме да предприемем всички действия, за създадем всички условия, така че влизането на България в Шенген да се случи по най-бързия начин, посочи съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Атанас Атанасов заяви, че законопроектите касаят промяна в начина, по който се управляват отделните звена, а този въпрос бил обсъждан неколкократно.

На този етап този законопроект за сливане на службите не го внасяме, защото няма подкрепа, но не се отказваме от него – да има един разузнавателен орган, уточни съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ