Костадин Димитров, кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив: Доказахме, че работим с отворени врати, обърнати към хората

1846526

Кметът на „Тракия“ Костадин Димитров е кандидат за кмет на Пловдив от партия ГЕРБ. В кратко интервю той представя позицията и отношението си към управлението на Пловдив:

Г-н Димитров, опишете се накратко като човек и политик?

– Добър пловдивчанин може би. Скоро получих книга с послание, което гласеше: За всички тези години в политиката ти не се промени, не втвърди сърцето си, не остави човек в беда. Това ми се иска да ме олицетворява.

Как се управляваше Пловдив до момента?

– В момента Община Пловдив е във финансов колапс. Кметът иска 20 милиона заем заради невъзможността да се изплащат заплати. Транспортният хаос е огромен. Човек трудно се придвижва от един квартал в друг. Има изцяло блокирани квартали. Градският транспорт не е с това необходимо качество, което ни се иска и трябва да бъде.

Чистота на града е една от причините да застана пред Вас като кандидат за кмет на Пловдив, тъй като в работата си като районен кмет имах големи изисквания по отношение на почистването, а от моята камбанария не можех да свърша това, което ми се иска.

Какво наследство оставя предшественика Ви Здравко Димитров?

– ГЕРБ ясно се разграничи от настоящето управление. Често съм имал словесен конфликт с кмета на града Здравко Димитров по много теми. Като районен кмет заедно с колегите сме настоявали за редица подобрения. Надявам се да имаме възможност да ги направим.

Здравко Димитров ли носи отговорност за финансовия колапс, в който се намира града и състоянието му в момента?

– Факт е, че се започнаха редица ремонти. Факт е, че продължават твърде дълго. Факт е, че индексацията, която се направи за голяма част от проектите отне сериозни допълнителни средства от бюджета. Проекти бяха забавяни в очакване на индексации. При стартирали проекти се налагаше препроектиране, което е отново забавяне. Много от тях и сега са с неясен край.

Управлявал съм близо 12 години в „Тракия“. През това време наложихме с екипа ми прозрачност и ефективно управление на общинските финанси. Доказахме, че може да има отзивчива администрация в услуга на гражданите. Доказахме, че можем да имаме добра зелена система в района – разширихме територията на парк „Лаута“ с близо 70 декара, залесихме хиляди нови дръвчета, изградихме изцяло нов парк, в момента правим още един.

А какво виждаме в Пловдив – започнато, несвършено. В много от нещата липсва детайл. Може би Здравко Димитров имаше своята амбиция да надгради, защото всеки кмет с екипа си е длъжен да даде своя принос за облика на Пловдив пред България, Европа и Света. Той не успя да убеди пловдивчани, че върши точна и конкретна работа в тази посока. Самият факт, че имаше 9 различни заместник-кмета с 9 ресора, размива отговорността.

Вашият район в какво състояние е, разкопан ли е?

– Не, това не го позволихме. Ремонтите в „Тракия“ се планират, така че да има поетапност и да не възпрепятстват всекидневието на тракийци. Работим в срок и винаги съобразено с мненията и изискванията на гражданите. Това се превърна традиция – преди всеки ремонт да говоря със съседите и да се съобразяваме с техните препоръки.

Пред фалит ли е Пловдив?

– Силно се надявам да не е. Започнати са толкова много неща и дано следващият кмет има възможността да ги завърши. Финансовата политика на Община Пловдив беше неправилна и следващият кмет трябва да даде яснота и оценка на състоянието, в което се намират финансите на града.

Прозрачността на моето управление е ясно. През изминалите 12 години доказахме, че в „Тракия“ работим с отворени врати, обърнати към хората, в „Тракия“ парите не потъват никъде.

Само преди броени дни възродихме нещо, което 30 години не работеше – фонтанът пред поликлиниката. Жителите от съседните блокове, тракийци и пловдивчани са преки свидетели на това как се работи в „Тракия“.

Какво трябва да е бъдещето на панаира?

– Всички помним прекрасните изложения в Пловдив. Като дете често съм чакал тези дни, когато хора от цяла България и от цял свят идваха в града ни. Той категорично трябва да има бъдеще. Държавата трябва да има дейно участие в собствеността и в развитието на панаира. Нямаме нищо против публично-частните партньорства, но в случая държавата трябва да има контрол над Пловдивския панаир – символът на българската икономика.

Какво трябва да е бъдещето на Альоша?

– В годините винаги съм намирал начин да има единство. Само един пример ще ви дам – три имота с трима различни собственици и след 6 месеца с добра дума и много разговори успяхме да стигнем до разбирателство. Сега имаме прекрасно пространство пред Форума в „Тракия“. Така, че – диалог, диалог, диалог. Няма да позволя мултиетническият и толерантен Пловдив да има конфликт по дадена тема. Моето мнение е много ясно – не мисля, че нашите герои Левски и Ботев трябва да бъдат по-ниско от чужди такива.

Как ще управлявате след изборите?

– Решението за управлението на града е в ръцете на гражданите. Нека да видим резултатите от изборите.

На местните избори на 29-ти октомври кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Костадин Димитров е с номер 7 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове са престъпление.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ