Кузман Илиев смрази обществото: Режим на тока? Можем само да се надяваме да не стигнем дотам

кузман илиев

Да се надяваме, че няма да се стига до режим на тока, като през 90-те. Това заяви в аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“ политическият анализатор Кузман Илиев.

Според него, обаче когато половината от твоя енергиен баланс изчезне, а това са въглищата в момента, ти не просто имаш проблем, ти ще трябва да внасяш електроенергия от съседите. „В определени моменти, да, те наистина вкараха доста ВЕИ-та, примерно гърците, но когато всички произвеждат по обяд когато има слънце, в един момент те са на дефицит една не малка част, и ние бяхме нещо като балансьор тук за целия регион. Изнасяхме, за 2022 година в Европа на трето място по износ на електроенергия е България“, поясни Кузман Илиев.

Според него, въпросът е, че вносът ще е много скъп, но може и да го няма. 2017 година имахме нужда да внасяме, зимата беше много студена, спря се вноса, нямаше от кого.

„Тези хора в момента, за съжаление подхождайки малко с къс хоризонт и без ясна перспектива, застрашават националната сигурност на страната, и това го твърдя отговорно. Работата е сериозна. Наистина най-доброто дългосрочно решение като преходно гориво са газови централи, които трябва да почнат сега, и разбира се, ядрените централи като капацитет. Защото, ако сега ни останат примерно само двата блока в „Козлодуй“ и махнем въглищата, то ние наистина вече почти тотално въглеродно неутрални, защото тази енергия всъщност е въглеродно неутрална, но нека това да не става чрез застрашаване на енергийната сигурност, унищожаване на икономиката и някакви невероятни катаклизми, от които можем съвсем спокойно, с разумна политика да се измъкнем“, добави Кузман Илиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ