Бивш лидер на БСП: Енергетиците са „златните кокошки“ на България и не е добре да ги колиш

михаил миков

„Протестиращите не вярват на властта, не вярват, че това, което се случи, ще се изпълни. Не вярват, защото в българската енергетика в последните години протичат крайно негативни процеси – ПАВЕЦ „Чаира” от години е счупен и не се оправя, това е възобновяема електрическа мощност. Блоковете, купени от Русия, ги продадохме почти без пари на Украйна. Сега ще затворим и тецовете. Тези уговорки в съответствие с европейските изисквания хвърлят тежка сянка на недоверие върху подписаното и гласувано в парламента. Има по-голям въпрос – никой не обясни на българските граждани какво става при либерализация на пазара на ток, при внос на електричество. Никой не обясни къде остава България на картата на индустриална Европа, когато са приети такива решения от днешните управляващи, които ще премахнат едно от последните малко наследства на енергиен център на Балканите”. Това заяви бившият председател на парламента Михаил Миков в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

По време на COVID България постигна много добри финансови резултати благодарение на тези хора, които днес са на магистралата, припомни бившият вътрешен министър. „Това са „златните кокошки” на България и не е добре да ги колиш”, категоричен е Миков.

По думите му политическата отговорност се оказва никаква отговорност и затова на изборите участват толкова малко души, доверието в парламента е под 20%, каза той. „Големият въпрос е докога ще изкара тази коалиция, чакат да внесат след втория тур на местните избори проекто-бюджета. Парите от Европа са жизнено необходими за властта. Затова е големият зор сега – с цената на българската енергетика и с цената на това, което всеки български гражданин ще плаща”, заяви Миков.

Според него политическата криза ще се задълбочи и партиите от коалицията ще започнат да се разграничават от това, в което са участвали, защото цената е твърде висока.

Бившият лидер на левицата каза, че БСП трябва да заеме ясна позиция, че не може мълчаливо с въздържание да реагира. Трябва да има позиция, защото на местните избори ще си проличи колко ниско е доверието към нея, обясни Миков.

Относно промените в Конституцията бившият председател на парламента каза, че проектът за промени в основния закон възникна като легитимация на управляващата коалиция. „Ако наистина беше толкова важно, щяха да го разгледат преди ваканцията. Промените са в няколко групи, служебните правителства са свързани с немощта на парламента да излъчи редовно правителство. Сега всичко се прехвърля върху президента. Как си представяте, че едно правителство, като това от 2013-та, изгубило доверие, предизвикало обществено напрежение, ще продължи да управлява. Тогава може би ще очакваме гражданите да ги хвърлят през прозорците на Министерския съвет”, каза Миков.

Припомняме, тогава бяха най-продължителните протести срещу кабинета „Орешарски” след като настоящият депутат от ДПС Делян Пеевски бе назначен за няколко часа за председател на ДАНС.

Според Миков внесеният проект е за отнемане на правото на президента да назначи служебен кабинет, скъсяване на периода и опит парламента да назначи служебен кабинет. „Дълго управлявалите служебни кабинети, излъчени от (президента) Румен Радев беше поради немощ на парламентарните сили да излъчат правителство”, повтори бившият председател на Народното събрание.

За идеята за промяна на националния празник юристът каза: „преди 9-ти септември 3-ти март е бил национален празник, сега толкова ли се уплашиха от Русия та искат да махнат празника. Тя смешна история! Хората го разбират”.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ