Близък на Радев крещи: В това правителство министрите липсват! Денков и той се прави на такъв

payimage-587038

В това правителство повече от половината министри липсват, дори физически. Министрите трябва да комуникират с хората, така че още в началото трябваше да посетят протестиращите. Денков се опитва да попълни тяхната липса и се прави на министър. Това каза бившият вътрешен министър Иван Демерджиев за „Твоят ден“.

„Целият модел на това управление е сбъркан. Гърбът на премиера е Пеевски, той постигна споразумението с протестиращите. То се оказа неудовлетворително, още един пример за сбъркан подход. Кабинетът трябва да е съставен от действащи министри, познаващи секторите и предлагащи решения. Беше разработена стратегия за развитие на енергетиката от служебния кабинет. Искахме да осигурим стабилност и развитие в сектора“, обясни той.

Според него може да бъде предизвикана конституционна криза. „Нужни са промени, които да доведат до ефективно правораздаване. Опасявам се, че новите предложения няма да го осигурят. Същото важи и за тези при борбата с корупцията. Нарушава се балансът между властите, голяма част от предложените съдебни промени са от компетентността на Велико Народно събрание и е много спорно дали може обикновено да ги приеме. Настъпва се все повече в територията на прокуратурата, така че да бъде още повече политически обвързана. Целта е да се отнеме от балансиращите функции на президента и да се предадат на законодателния орган. Как прокуратурата ще разследва висши политици, след като се излъчват от законодателния орган, който избира висшите кадровици. Няма реална борба с корупцията на високите етажи, няма осъдени и задържани“, коментира Демерджиев.

По думите му парламентът се е стремял да попречи на служебните кабинети в стремежа им да стабилизират държавата. „На практика в сектор „Сигурност“ няма реформа. Смяната на ръководството на службите не е реформа. Не се посочват имена, защото може би са смущаващи. Защо иначе да не се обсъдят? Лъжа е, че това е условие на Австрия за приемането ни в Шенген. Ако бездействието продължи, отново ще има отлагане на членството. Целта на препоръките е да се постигнат реални реформи за борба с корупцията“, подчерта бившият министър. И допълни, че има един само един обявен случай на задържан за търговия с вот, но няма информация да му е повдигнато обвинение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ