Българските пчелари от Варна: Готови сме за протест!

1848673

Българските пчелари са готови за протест, предаде репортер на Varna24.bg. Те планират да излязат публично, за да защитят интересите си пред Министерството на земеделието и храните на 11 октомври, от 11 часа. Това съобщи Ясен Янев, председател на Националното сдружение „Български свободни пчелари“.

Основните искания на производителите на мед са подпомагане на родните пчелари и закрила на сектора от страна на държавата. Те настояват и за финансово подпомагане от 50 лева на кошер. До момента, родните пчелари са получили помощ от 23 лева, за миналата година. Субсидията е била изплатена на части и те не могат да покрият разходите по производството на мед.

„В момента изкупната цена на продукта варира от 3.20 до 3,80 лева, а една пита за зимно захранване е над 5 лева.“ обясни Янев.

Родните производители на мед настояват и за отварянето на държавни лаборатории, които да изследват за пестициди в продукцията. В момента в България функционират само 2 и то частни, а анализът струва почти 500 лева на производителите. Според Янев е задължително да има ежедневно работещи лаборатории по пазарите, които да следят и гарантират качеството на продукцията.

Българските пчелари са категорични, че ако от Министерството на земеделието и храните не вземат спешни мерки, това може да обрече сектора. „Ще се стигне до там, че ще се наложи да внасяме кошери от чужбина. за да можем да правим опрашване.“, прогнозира производителят Ивайло Добрев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ