Извънредно! ТЕЦ „Марица“ 3 в Димитровград спря работа

тец марица

РИОСВ-Хасково нареди временно спиране на ТЕЦ „Марица“ 3 в Димитровград за отстраняване на проблем, съобщиха от МОСВ, цитирани от ДарикНюз. На 3 октомври редовният мониторинг установи изпускане на неорганизирани емисии в значителни количества от производствената площадката на горивната инсталация на ТЕЦ-а.

Констатирано е, че причина за излизащите от сградата на котелното неорганизирани емисии е технически проблем на един от димните вентилатори. На оператора е дадено предписание незабавно да се отстрани техническият проблем и да се възстанови нормалното извеждане на димните газове от горивния процес.

За прекратяване изпускането на неорганизирани емисии от сградата на котелно помещение на следващия ден – 4 октомври, парогенераторът на ТЕЦ „Марица 3“ АД е погасен.

В допустимите норми са стойностите за серен диоксид и фини прахови частици от началото на тази седмица досега. Това сочат данните, постъпващи от автоматичната измервателна станция АИС „Раковски“, позиционирана в центъра на града.

От 2 октомври, когато беше разпален парогенераторът на ТЕЦ „Марица“ 3 АД, до погасяването му на 4 октомври в 09:33 часа постоянният мониторинг на данните, постъпващи в реално време от измервателната станция сочи, че не са отчитани превишения на средночасовата норма за серен диоксид от 350 микрограма/кубичен метър.

Нивото на концентрация на даден атмосферен замърсител, при което съществува риск за здравето на хората при кратковременна експозиция и е необходимо да се предприемат спешни мерки, се определя като алармен праг.

Определеният алармен праг за серен диоксид е 500 микрограма/кубичен метър, измерен в три последователни часа. До момента не е регистрирано превишение на алармения праг.

През периода на работа на топлоелектрическата централа до сега не са регистрирани превишения и на средноденощната норма от 50 микрограма/кубичен метър по показател фини прахови частици (ФПЧ10).

Регионалната инспекция по околната среда и водите извършва постоянен контрол и наблюдение на оператора ТЕЦ „Марица“ 3 АД.

В града имаше редица протести за замърсяването на въздуха от топлоелектрическата централа. На 7 април миналата година Димитровград беше обгазен със серен диоксид, като бяха наложени предпазни мерки за населението.

Тогава на предполагаемия замърсител – ТЕЦ „Марица“ 3 АД беше издадено предписание за намаляване на работните мощности.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ