„Жълт дъжд“ с неясен произход заваля край Варна, опасен ли е?

1849661

За „жълт дъжд“ с неясен произход край Варна информира мъж. По думите на мъжа, явлението е било забелязано в района на „Старите лозя“ на Калиманци. Този район носи още името „Асфалтова база – Припек. Местността е в границите на община Суворово и е обявена за „Зона за земеделски труд и отдих“ .

Мъжът разказва:

Споменатия „жълт дъжд“ се е появявал и в други години, но общо взето рядко. Не мога да предоставя точни данни за часа и дори дата на „валежа“ , защото не живея постоянно там, макар да има малка постройка. Активизирането на този „дъжд“ забелязах миналата седмица, когато отидох да работя на лозето. Вероятно е ръсено през нощта на 26 или 27 Септември 2023 год. Отново, допълнителна порция „дъжд“ забелязах тази седмица на 04. 10 2023 , вероятно „поръсено“ през нощта след 02 или 03. 10.2023.

Този „жълт дъжд“ не се наблюдава никъде из Варна, което предполага , че произходът му не е свързан с общо метеорологично явление. Капките са с размер до лещено зърно, жълти на цвят, не се отмиват лесно. Тези капки са по всяко листо, плод, предмет в парцела ми, включително по паркирания ми отвън автомобил. Същите капки ги има и при съседите ми, които изявиха готовност да потвърдят думите ми.

След споделяне с познати оставам с мнението, че става дума за изхвърляне на изпражнения от кацащи самолети. Обяснението, което получих от познати е, че самолетите не могат да изпразват резервоарите си с фекалии при полета по транспортните коридори, защото на големите височини температурите са под нула градуса и изхвърляната субстанция замръзва върху самолета. Затова трябва или фекалиите да се изхвърлят в долните слоеве на атмосферата, където самолета се намира само при излитане и кацане, или да се плати солидна сума на летището за прибирането и неутрализирането им.

Разбира се, че са възможни и други обяснения на „жълтия дъжд“ като пестициди или друго, но при всички случаи става дума за нещо ненормално и явно опасно.

Основните притеснения на човека са, че „жълтият дъжд“ може да причини болести с неясен произход, ако фекалиите не са дезинфекцирани по правилата.

Той обяснява, че дезинфекцираните фекалии също са опасност за растенията в зависимост от концентрацията им. В последните три години в парцела му са изсъхнахли 9 овошки в плододайна възраст – вишни, круши, дюля, кайсии.

Не е ясно дали дори измитите плодове не са поели от силните дезифектанти и доколко е безопасно консумирането им.

Мъжът е подал сигнал за случая към РЗИ-Варна.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ