Острие на ГЕРБ разтърси НС: Г-н министре, кажете им! И нека не обвиняват България и експертите ни

росен желязков радомир чолаков

Г-н министре, кажете на Венецианската комисия, че имаме конституционни лимити и нека да не се сърдят и да не обвиняват България и нашите експерти, които казват, че има неща, които не може да се случат.

С тези суми се обърна към правосъдния министър Атанас Славов шефът на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков. Това стана по време на дебата за промените в конституцията, който четвърти час продължават в пленарната зала. Думите му бяха по повод окончателното разделяна на ВСС на два съвета – на съдиите и на прокурорите.

Атанас Славов заминавал довечера за Венецианската комисия, която трябва да приеме становище по нашия проект. Комисията смята, че съветът трябва да се раздели на две, а нашите юристи са на мнение, че това не може да стане от Обикновено народно събрание.

Чолаков прогнозира, че Венецианската комисия ще каже, че ВСС трябва да се раздели на две. „Така им харесва по някаква причина“, добави той..

„От 21 становища на наши институции и представители на академичната общност 20 казват, че това не бива да се прави. Няма да правим самоцелни неща“, увери шефът на комисията по конституционни въпроси. Той припомни, че в обществения съвет към комисията влизат Пенчо Пенев, Евгени Танчев, Пламен Киров, Румен Ненков, Екатерина Михайлова, Благовест Пунев, Надежда Йонкова и Наталия Киселова.

„Занимава се с конституцията, защото тази тема стои отворена от 15 години и е крайно време да я затворим. Знаете максимата: има време за разхвърляне на камъни, има и време за събиране“, обяви Радомир Чолаков. Той отново повтори своето виждане, че законите трябва да се приемат бавно, за което понасял критики от опозицията. Прицна, че в 48-ото НС съзнателно бавел промените в НК, защото знаел какво ща стане, а това точно станало с промените, гласувани в 49-ото НС. Хубаво е да се чуят критиките“, смята той.

После обясни, че от неговата парламентарна група ГЕРБ-СДС припознали две неща – едното е за непрекъснатостта на работа на законодателния орган, а другото за Инспектората на ВСС, което обаче срещна критика.

„За да се случат измененията на конституцията няма да има извиване на ръце“, увери Чолаков. Според него сглобката нямало да пострада заради конституцията. „Аз съм сигурен в това“, смята и добави, че „променяме конституцията заради нас, а не защото някой е казал така.

По време на дебата предимно се изказват представителите на „Възраждане“ и ИТН, които вече обявиха, че няма да гласуват за промените, реплекират ги вносителите.

„С болка в сърцето ще споделя, че предлаганите промени няма да решат нито един от проблемите в съдебната система“, смята Гроздан Караджов от ИТН. И той обърна внимание, че в доклада на комисията по конституционни въпроси имало само критика от институциите и нито една добра дума.

Според него в предложените промени нямало логика. Уж щели да намаляват мандата на главния прокурор, а му давали право на втори. Други от предложенията пък били направо за ВНС.

„Дори не мога да го нарека имитация, а направо си е абдикация, хората ще продължат да се оплакват от връзкарство, от делата на трупчета. Предложените промени не са за обикновения човек, а за политиците и техните олигарси. Какво общо има обикновения човек с главния прокурор, с председателите на ВКС и ВАС, с ВСС, тези промени са за олигарсите“, смята Караджов.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ го реплекира да не използва предизборна риторика. „Промените засягат всеки един български гражданин“, каза тя. „Нима как ще функционира кадровият орган или инспектората не е важно и не засяга българските граждани?“, попита тя.

Йорданова припомни, че България е сред страните в Европа, които отделят най-много от бюджета си за съдебната власт. И каза, че основният отговорник е органът, който отговаря за кадровите въпроси.

„Винаги, когато се каже нещо съществено, но с политически думи, излизате от ПП-ДБ и започвате да обяснявате как изказването било политическо“, отговори й Караджов.

„Изменението на конституцията е позор, това не е кръжок по либерални политики и усвояване на грандове“, коментира пък независимият Радостин Василев. И попита сериозно ли говорят за регулатори в конституцията и слагат такива общи понятия като „разумен срок“. Той също обърна внимание, че председателят на КС не може да бъде служебен премиер поради несъвместимост.

Според Цончо Ганев от „Възраждане“ една част от промените били написани от Българския хелзинкски комитет, а други от „посолството“.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС пък е на мнение, че с промените опитват да решат проблеми, които са в дневния ред на обществото. „Най-лесно е да критикуваш важното е да намериш изход“, смята той.

Хамид Хамид от ДПС обърна внимание, че този проект е основан на проектите на три парламентарни групи. Той припомни, че проектът за промени на ДПС не е събрал подписите на народните представители и затова не е бил внесен. Един от въпросите, за които питали техните избиратели, бил кога ще реформират съдебната система, така че да е в полза на обществото. Според него промените били изцяло от компетентността на Обикновено народно събрание. Той не се съгласи с твърденията, че с предложенията ВСС „се разпарчатоства“.

„Трябва да има критики и сме съгласни с част от критиките на съдебната система и ще се съобразим с тях, основателни са и голяма част от критиките на академичната общност“, смята Хамид. С радост щели да приемат и от опозицията.

Той се спря и на индивидуалната конституционна жалба и припомни, че в тяхното предложение се изчерпвал съдебния контрол преди жалбата.

Според Тошко Йорданов от ИТН този проект бил обсъждан само от „сглобката“. Той имал един разговор с Христо Иванов в коридора на Народното събрание, не на Партийния дом.

„ГЕРБ и ДПС контролират парите на държавата, а на вас ви врътнаха този проект, всичко, което не им харесва, няма да го има, а вие сте глупаците в тази сделка“, обърна се той към ПП-ДБ И той както говорещите преди него цитира експертите – проф. Емилия Друмева, ВСС, Инспетората, Теодора Точкова, които правели „предложенията на саздърма“. Той прочете и част от становището на „Правосъдие за всеки“, което е против повторните мандати на тримата големи. Според тях това се правело заради изтичащия мандат на шефа на ВАС.

„Всичките експерти ви казват, че ще паднат в КС, вашите експерти ви обясняват колко сте некадърни“, завърши Тошко Йорданов.

Дебатът продължава.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ