В Пловдив ще се гласува с три отделни бюлетини

1850458

18 кандидати за кмет на Община Пловдив, 92 – за районни кметове, 728 – за общински съветници от 27 кандидатски листи. Това е обобщената информация за участниците в предизборната надпревара за местните избори, която направи в студиото на Plovdiv24.bg секретарят на Общинската избирателна комисия (ОИК) – Пловдив Калоян Сухоруков. Местният вот е насрочен с указ на президента на 29 октомври, а балотажите ще бъдат седмица по-късно.

На територията на Община Пловдив вече са назначени 459 секционни комисии, но тепърва ще се уточнява и броят на подвижните и секционните комисии. В тях са ангажирани около 4000 човека. За разлика от предишни избори, този път ще се проведе присъствено обучение на членовете на СИК, тъй като се оказва, че има затруднения при съставянето на секционните протоколи.

„Местните избори са по-сложни, тъй като има три секционни протокола, гласоподавателите ще имат право да гласуват с три бюлетини. Има някои специфики, на които ще трябва да се обърне внимание на съставите на СИК, но най-вече ще настояваме за внимателна и прецизна работа при попълването на протокола, особено протокола за общински съветници, защото всъщност това е сложният протокол. В него трябва да се попълнят 1500 числа и грешките трябва да бъдат сведени до минимум, защото колкото повече са грешките, толкова повече време ще отнеме обработката на изборната документация“ – каза в интервюто Сухоруков.

ЦИК одобри преди няколко дни секционните протоколи и как ще изглеждат графично. На практика това са 6 отделни протокола, тъй като машинното и хартиеното гласуване са разделени с идеята за по-малко грешки. Новото този път е, че СИК ще трябва да установят резултата по кандидатски листи за хартиеното гласуване и разписките от машината – това ще се случи в ОИК.

На тези избори избирателите отново ще имат право да изберат как да гласуват – с обикновена хартиена бюлетина или чрез машина, която ще им извади разписка. В Пловдив ще се гласува с три отделни бюлетини – за кмет на Община Пловдив, за общински съветници и за районен кмет, като избирателите може да изберат в кой от трите избора искат да участват – в един, два или едновременно във всички три.

„Важно е да отбележим, че в тези избори важи едно по-особено право за лицата, които имат възможност да гласуват – трябва да е налице т. нар. уседналост. Право да гласуват ще имат само лица, които са заявили настоящ адрес не по-малко от 6 месеца преди провеждането на изборите, т.е. до 28 април 2023 г. те трябва официално да са подали в районната администрация заявление, че искат да бъдат регистрирани по настоящ адрес.

Лица, които живеят и работят в Пловдив от 10 години, но не са го направили, а постоянния и настоящият им адрес са на територията на друго населено място, няма да могат да упражнят вота си тук на тези избори и ще трябва да отидат по родните си места. Същото важи и за студентите“ – обясни Сухоруков.

Във всички секции с над 300 избиратели, ще има машини. Изключение са две секции в „Тракия“ и една в „Западен“. В подвижните и специализираните секции ще се гласува конвенционално – с хартиени бюлетини.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ