Категорично! Зам.-председател на ЕК обяви голямата новина за членството ни в Шенген

тристранна среща

Действително е изключително да имаме 3 премиери на едно място, двама много уважавани еврокомисари, както и един скрит премиер – Мария Габриел. Основните теми, които обсъдихме, са свързани с развитието на Югоизточна Европа от гледна точка на транспортна свързаност, енергийна и дигитална свързаност.

Това, което се случва в Украйна и това, което наблюдаваме от два дни в Израел, показва, че Европа повече не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседни държави, да няма енергийна свързаност, да бъде зависима от външни фактори, предава Лупа.

Трябва да бъдем заедно във всеки един смисъл – и като политическа позиция, и като ценности, и като свързаност.

Това заяви министър-председателят Николай Денков, който е домакин на тристранна среща с румънския и гръцкия си колега – Йон Чолаку и Кириакос Мицотакис.

В разговорите, проведени в правителствената резиденция в Евксиноград, взе участие и външният министър и вицепремиер Мария Габриел, Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, еврокомисарят с ресор „Транспорт“ Адина Вълян, както и молдовският министър на енергетиката Виктор Парликов. Участие в срещата взеха и други представители на кабинета – финансовият министър Асен Василев и екоминистърът Юлиян Попов. Основните теми по време на срещата, която бе закрита за медиите – сътрудничеството в рамките на НАТО с акцент региона на Черно море, пътят на България и Румъния към Шенген, както и общите ни приоритети, свързани със Западните Балкани. Обсъдени са и общи проекти като транспортния коридор от Солун през Александруполис, Бургас и Варна до Констанца, бъдещият нефтопровод от Александруполис до Бургас и др.

Денков продължи – разговорите са протекли в „изключително топла и сърдечна“ атмосфера, като страните участнички показали, че имат водя да са заедно в усилията си регионът на Югоизточна Европа не само да догони средното за ЕС ниво, а да стане водещ в Съюза.

България и Румъния са постигнали значителен напредък по противодействие на нелегалната миграция, отбеляза на свой ред заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. „Убеден съм, че до края на годината ще постигнем положително решение за двете страни“, каза той и посочи – още днес следобед ще проведе среща с канцлера на Австрия, която е основна пречка за членството ни в Шенген.

„Много отдавна Европейската комисия заяви твърдо, че България и Румъния са изпълнили изискванията, но знаете – решението се взима от страните членки, не от ЕК. Има още един прозорец.“

„Ние сме изцяло, на 100% насочени към това през декември да получим положителен отговор за Шенген.

Докато не изчерпаме всички възможности, няма план Б.

За план Б ще мислим, ако е необходимо, в момента мислим само за план А“, отсече на свой ред премиерът Денков.

Румънският му колега Чолаку добави – всички българи и румънци вече не могат да търпят несправедливостта с блокирането на двете ни държави.

Гърция напълно подкрепя пътя на България и Румъния към Шенген, посочи Мицотакис. „По две причини – първата е чисто принципна, защото европейските правила трябва да се спазват без дискриминация. (…) Освен това Гърция има и икономически интерес от това – в момента нямаме сухопътна граница със свободно движение на стоки и хора.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ