Световен скандал с нашата легенда Владимир Николов! Опитали да потулят случая

payimage-457479

Дългогодишният капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов е уличен в употреба на допинг на олимпийските игри в Лондон 2012. Това личи от публикуван документ в онлайн архива на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, Швейцария, пише „Сега“. Решението по жалбата на МОК срещу българския състезател е от октомври 2020 г., но се появи на сайта на CAS едва вчера. В България пък никога не е отваряна дума за такъв случай, макар в документа да се вижда, че с него са били запознати както БОК, така и волейболната федерация (БФВ).

От изложението по делото става ясно, че пробата на Николов е взета на 29 юли 2012 г. (б. а. – след първия мач на нашите национали, спечелен с 3:0 гейма срещу домакина Великобритания). Първоначалният анализ е извършен в акредитираната лаборатория на световната антидопингова агенция (WADA) в Лондон чрез „наличните тогава методи“, като в онзи момент резултатът от нея е бил отрицателен за забранени вещества.

По настояване на МОК остатъците от пробата (останалата част от А пробата и цялата Б проба) по-късно са транспортирани за дългосрочно съхранение в лабораторията на WADA в Лозана. А след въвеждането на програмата на олимпийския комитет за повторно тестване на всички проби от Лондон`12 тя е анализирана отново през 2019 г.

При втория тест в пробата на Николов (прекратил състезателната си кариера през 2015 г.) е установено наличието на метилтестостеронов метаболит – забранено вещество от групата на анаболните стероиди. След консултация с международната агенция за тестване (ITA) е потвърдено, че спортистът не е имал медицинско позволение за употреба на подобна субстанция.

Самият Николов на практика е признал вината си с репликата: „Накратко – да, виновен съм. Присъствах на отварянето на Б пробата ми и веществото беше в урината ми.“

В своите по-късни обяснения пред CAS той заявява, че никога не е употребявал умишлено допинг и няма представа как това вещество е попаднало в организма му.

„Истинският проблем в този случай е, че аз наистина нямам идея как се е случило това – цитиран е волейболистът. – През моята професионална кариера не съм приемал нищо без лекарско предписание, дори лекарство за главоболие. Тестван съм редовно, по 4-5 пъти годишно. Знаех, че по време на олимпийските игри тестове ще бъдат правени след всеки мач. Нашият доктор в отбора ни доставяше много хранителни добавки и това са единствените допълнителни субстанции, които съм приемал. Единственото обяснение, за което мога да се сетя, е някоя от тези добавки да е била замърсена. За мое съжаление, лекарите на националния отбор пазеха опаковките на тези добавки само един месец след олимпиадата. Затова и нямам шанс да се защитя, като анализирам използваните добавки по време на игрите.“

На конкретния въпрос как според него се е случило това Николов отговаря:

„Честният ми отговор – нямам идея! Знам, че може да звучи нелепо, но нямам по-добро обяснение. Искреният ми отговор е всичко, което имам в момента. Количеството на продукта, открито в моята проба, е толкова ниско, че не може да е оказало значително влияние върху представянето ми. Знам, че всички спортисти трябва да бъдат чисти от всякакви забранени субстанции/лекарства, но помислете защо бих взел забранено вещество, което няма да повлияе положително на представянето ми. Като опитен спортист ветеран рискът за моята кариера би бил твърде висок.“

Едноличният арбитър, гледал делото в CAS – израелецът Кен Лало, постановява, че „смекчаващи обстоятелства като липса на умисъл, липса на знание, възможност за консумация на добавки, съдържащи забранената субстанция, и малкото количество от откритата субстанция, дори и да е доказано, са без значение, за да се установи дали има нарушение на антидопинговите правила; вината или небрежността на спортиста са елементи, взети под внимание при определяне на последствията“.

Финалното решение на CAS от 15 октомври 2020 г. е, че Николов е виновен и трябва да върне в МОК олимпийската диплома и значката, които е получил като участник на ХХХ летни игри в Лондон `12. Дисквалификация на България от волейболния турнир няма да има, тъй като за подобно наказание в отборните спортове е необходимо с допинг да е уличен повече от един състезател.

На олимпиадата през 2012 г. националният ни отбор зае 4-то място в крайното класиране. 34-годишният по онова време Владимир Николов игра в пет от осемте мача на „лъвовете“, включително в 1/2-финала срещу Русия (1:3) и в мача за бронзовите медали срещу Италия (1:3).

След олимпиадата ветеранът диагонал се оттегли от състезателния волейбол и стана мениджър на националния отбор, когато негов селекционер беше италианецът Камило Плачи. През 2015 г. обаче той възобнови кариерата си, за да играе за България на домашното Евро `15 в отсъствието на оперирания Цветан Соколов.

„Сега“ опита да се свърже с президента на БФВ Любомир Ганев, за да научи защо случаят е останал неразкрит у нас в продължение на три години. Телефонът му обаче беше изключен. Опитите за разговор със самия Владимир Николов също засега са безуспешни.

Единствено от БОК коментираха пред изданието, че наистина са получили уведомително писмо от МОК в началото на 2020 г., но не са намерили за необходимо да огласяват случая, тъй като олимпийският ни комитет не е страна по делото, а решението е произнесено директно от CAS.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ