Случва се нещо историческо! Матева от ЦИК с извънредно обръщение: Та това са над 30 хил. човека!

payimage-577140

Към днешна дата, тъй като продължава заличаването на кандидати по тяхно желание, общо 30 231 души са регистрирани като кандидати за общински съветници. За сравнение през 2019 г. те са били 29 433.

Това съобщи на редовния седмичен брифинг на ЦИК говорителят на комисията Росица Матева.

От тези кандидати за сегашните избори мъже са 20 107, жени – 10 114 и чужди граждани на държави членки на ЕС – 10, обясни тя.

За кметове на общини са регистрирани общо 1353 кандидати. От тях мъжете са 1098, а жените – 258, продължи Матева.

6924 пък са кандидатите за кметове на кметства. А за кметове на райони общо са регистрирани са 445 кандидати. От тях мъже – 339 и жени – 106.

Няма проблеми, които да са неразрешими или да не сме намерили решение, увери тя.

На 14 октомври изтича срокът лица, които имат различен постоянен адрес от настоящия си, да подадат заявление, за да бъдат включени в списъците по настоящия си адрес. След изтичането на този срок, няма да могат да гласуват по настоящ адрес. Този срок е събота и ще има дежурни, които да приемат заявленията, подчерта Матева.

На 14 октомври изтича и срокът, в който хората с увреждания да подадат заявления за гласуване с подвижна избирателна секция. Те ще могат да гласуват и ако не са подали заявления в срок, но само ако в района им има образувана такава подвижна секция.

На нашата страница вече е публикуван списък със секциите с машини – 9080. Може да претърпят промени – 11 862 секции са образувани, но не е окончателно, тъй като предстои да се образуват подвижните секции, но и да се създадат такива в болници и др., каза още говорителят на ЦИК.

Комисията вече е определила и правилата за видеонаблюдение, но те не се различават съществено от тези на 2 април, допълни тя.

До 22 октомври пък трябва да се регистрират социологическите агенции. 5 организации вече са се регистрирали като наблюдатели.

На страницата на ЦИК отново е активна рубриката кандидатски листи – там могат да се проверят всички кандидати във всички общини, каза още Матева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ