Ще мобилизират ли национала Йоан Стоянов във войната? Обяви решението публично

йоан стоянов

В последните 24 часа не спират спекулациите за това дали футболният национал на България Йоан Стоянов може да бъде мобилизиран в израелската армия. На играча не бе позволено да се качи на самолета и да се евакуира у нас по спешност. Очакваше се със съдействието на външно министерство и БФС полузащитникът да се завърне тук, където да се присъедини към лагера на националите. Вместо това се оказа, че заради двойното си гражданство Йоан е спрян от военните.

По последни информации Йони няма да става войник, въпреки че живее в страната от двегодишен и има двойно гражданство. Причината за това е неговият диабет. Пред bTV той потвърди, че е в безопасност. „Аз съм диабетик от 2017 година. Затова и няма да бъда мобилизиран. Все още не знам кога ще се прибера в България. Към момента всичко е наред с мен“, обясни Стоянов.

От няколко дни 22-годишният футболист продължава да бъде блокиран в хотел в Тел Авив. Самият той е добре и в безопасност за момента. Стоянов публикува в инстаграма си няколко видеоклипа от военната обстановка в страната. Играчът бе повикан от селекционера Младен Кръстаич за европейската квалификация с Литва в събота и приятелската среща с Албания няколко дни по-късно. Вместо това Йоан може да хване автомата, тъй като от 2-годишен живее в размирната страна и има израелско гражданство.

„Знаете какво е положението в Израел. Йони е повикан за националния отбор на България и трябва да се яви. Ако там вече военните го спрат и му кажат, че трябва да се мобилизира, вече е друго. Това си е въпрос на държавата“, обясни пред Спортлийв футболният треньор Емил Велев-Кокала, който е близък до семейството на футболиста.

„В Израел има възможност до 45-годишна възраст да ги викнат в запас. Задължително е“, разясни още Кокала.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ