Вижте петимата чужденци, обвинени в износ на стоки за елитните руски части в Украйна

Image_15810574_40_0

Петимата чужденци, обвинени в незаконния износ на стоки с възможна двойна употреба за елитните руски спецчасти, воюващи в Украйна, бяха доведени под засилена охрана в Окръжния съд в Пловдив. Повечето криеха лицата си.

Прокуратурата иска Василий Улянов, Евгений Улянов, Дзмитри Дзмитриу, Яни Йешили, Романос Ветридис да останат в ареста и заседанието по мерките им за неотклонение започва след половин час, защото защитата им поиска време да се запознае с материалите. Първоначално на 9 октомври са били задържани 12 души, на тези петима от тях вече са повдигнати обвинения – за участие в организирана престъпна група и за износ на изделия и технологии с двойна употреба.

Според прокуратурата печалбата на организирана престъпна група е за над 4 млн. лв. “Един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив. То е закупувало различни по вид стоки с двойна употреба на обща стойност около 4 милиона лева – оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и др., които складирали в жилищен имот, препакетирали и подготвяли за износ от Република България през аерогара София с крайна дестинация Руската федерация”, обясни вчера в Пловдив зам.-главният прокурор Мария Павлова.

Според шефа на ДАНС Пламен Тончев изделията не са били предназначени за редовната руска армия, а за части като елитните войски, 26-и отряд със специално предназначение, по-известен като Росгвардия, военноморската пехота, ГРУ, ЧВК “Вагнер”, Ахмат и др.

Всички, обвинени в износ на оръжие за Русия, са чужди граждани.

Повечето от обвиняемите са били задържани на летище София.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ