Напрежение! Мощен протест сковава България, от КНСБ се обърнаха към политици: Не ви искаме тук!

payimage-601405

Във връзка с обявения днес като национален протест на енергетици и миньори председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев отправи призив да няма политическа намеса. Той апелира да се говори „само за бъдещето на енергетиката и минното дело в България“, както и „да не се злоупотребява с действията на колегите“.

По-малко политика, по-малко съпричастност, подчерта Вълчев в коментар за БТА. И уточни, че днешната акция не е синдикална.

Ще подкрепим и винаги подкрепяме действията на миньорите в „Марица Изток“ и в Югозападна България, както и енергетиците на двете места, но ние в политическите игри, които стават в момента, няма да влезем, заяви Вълчев. Той твърди, че акцията се организира от „политическа партия, която е в опозиция“. И добави: „За мен има политически нюанс, политически привкус“.

По думите на Вълчев енергетици и миньори продължават да настояват да се предприемат действия за изтеглянето на Териториалните планове за справедлив преход, които бяха внесени в края на септември в Европейската комисия.

Колегите искат в тях да бъдат записани през следващите години какви количества произведена електроенергия от въглищни мощности ще има и какви количества въглища ще са необходими, уточни той.

В своя позиция от вчера КНСБ посочиха, че забавянето на действията и липсата на активна комуникация с протестиращите водят до опасността да прераснат в ефективни стачни действия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ