Капанът щракна! Фармацевти масово връщат пациенти заради сериозен проблем

рецепта

Десетки пациенти са били върнати обратно при лекуващите ги лекари заради проблеми с издаването на електронни бележки, които от 16 октомври вече са задължителни при предписването на антибиотици и лекарства за диабет. За това разказаха фармацевти и лекари в първите два дни, откакто важи новото правило.

„Имам достатъчно дълъг стаж, наясно съм, че системата ще се дигитализира, това е неизбежно, но трябва да се случва плавно, поетапно и добре обмислено, не на всяка цена. Вчера беше първи ден и се сблъскахме с най-различни казуси. Имаше лекари и стоматолози, които не бяха подготвени, че трябва да изписват електронни рецепти“, коментира пред Нова тв Яна Узунова, управител на аптека във Велико Търново. По думите й лично тя е върнала поне 10-тина пациенти, тъй като личните им лекари са им издали хартиени рецепти за антибиотици, а не електронни.

Узунова разказа за свои колеги, които са споделили за казуси, при които родителите се налага да чакат, докато дойде токът в кабинета на педиатъра им, за да може той да им издаде е-бележка. В други случаи пък пациентите идвали с предписан антибиотик, който обаче липсва в аптеката. В този случай фармацевтът би могъл да смени антибиотика с друг, в който е налично същото активно вещество, но за да има право на това, личният лекар следва да е сложил отметка в електронната система, че позволява замяна на генерично предписаното от него лекарство. „Има вариант в софтуера, но лекарят трябва изрично да го е посочил. Иначе връщам пациентите пред лекарския кабинет“, обясни Узунова. По думите й с наближаването на зимния сезон фармацевтите все по-често ще бъдат изправени пред подобни казуси. Според нея най-много проблеми може да срещнат зъболекарите, които работят с групата на антибиотиците най-често. „Имах вчера случай на стоматолози, които не бяха подготвени и изписваха хартиени рецепти“, коментира фармацевтът.

„Трябваше да се обърне внимание на тази промяна в закона и на допълнителните обстоятелства, за да не стават такива неща. Много колеги се смеят и питат: „Колко пъти ще спре тока?“, „Колко пъти няма да имате интернет?“ Ами това е реалността, случва се често“, коментира тя. А най-куриозният случай, на който вчера е попаднала, е за е-рецепта от ветеринарен лекар за хуманен антибиотик за куче, която обаче не могла да изпълни, защото кучето няма ЕГН, а именно то е нужно, за да може фармацевтът да откри е-рецептата в системата. „За първи път ми се случва, честно казано не съм много подготвена в този случай как трябва да се действа, ще се запозная“, посочи тя.

Лекари и фармацевти се натъкнаха и на други проблеми с новите е-рецепти. Някои аптекари не можеха да открият в системата предписаните рецепти, в други – рецептите се появяваха след известно време. Педиатри споделиха, че при предписване на гранулирани формули за деца, те не се отчитат добре в системата и се получават грешки в разчитането им.

„С електронните рецепти за антибиотици няма да се реши нито дефицитът, нито реекспортът, нито ще се промени съществено отпускането на медикамента, защото електронната рецепта не е задължително условие, което да отвори националната здравно-информационна система и да бъде отпуснат антибиотикът. Предвидена е възможността да се отпусне медикамента и без издаден национален референтен номер, като е описано, че това ще доведе до санкции, което означава, че имаме врата в полето“, коментира пред БНТ и д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Асоциацията на общопрактикуващите лекари.

„Системата ще бъде силно затруднена. Тези пациенти, които петък, събота и неделя са се преглеждали в неотложни и спешни центрове, няма да знаят какво им е изписано. Личните лекари също няма да знаят какво е изписано на техен пациент. Нещо повече. Пациентът няма да знае и да вижда личният лекар също какво му изписва. Не виждам моето указание, защото на хартиената рецепта ние даваме прескрипция и казваме дайте, отпуснете еди какво си лекарство, но вътре описваме подробно на пациента колко количество как се взима, в какво съотношение. Един пациент не може да запомни всички неща, които сме му дали в кабинета“, категорична е д-р Николова. По думите й Българският лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари настояват да остане възможността за издаване и на хартиена рецепта, за да бъде защитен пациентът. „Идеята е да няма възможност да се отпусне антибиотик без рецепта. Броят на рецептите трябва да отговаря на броя на отпуснатите медикаменти. На маймуни станахме и ние, и пациентите. Защо трябва да се въвежда нещо, което не решава проблема, но пък затруднява достъпа?“, попита д-р Николова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ