Божанков ревна, че изслушват Станислав Цанов. Той: Нямах желание да съм тук. Задължен съм

цанов

Депутатите от временната комисия за безопасността на машинния вот изслушват ютюбъра Станислав Цанов за машинното гласуване, връзката му с Алексей Петров и заплахите, които твърди, че е получавал от него.

Явор Божанков от ПП-ДБ не остана доволен от това, защото смята, че изслушването на Цанов е „фарс“. „Каква е целта на тази комисия? Да изслушаме експерти, да намерим къде изборният процес може да бъде усъвършенстван и гарантиран, или да превърнете тази комисия в абсолютен фарс? Извънредно заседание по време на предизборна кампания за някой, който има свой YouTube канал, как ви звучи? Не протестирам да изслушаме експерти и ЦИК, но каква е експертизата на Цанов и какво ще произлезе от това? Опитвате се да атакувате принципа на машинното гласуване, не виждам друга логика и каква информация можем да получим от този човек“, заяви той.

Председателстващият комисията Георги Свиленски от своя страна каза, че всяко мнение е важно. „Не е фарс, нито шоу. Единствената цел на комисията е да изясни фактите и обстоятелствата около възможността да бъдат манипулирани машините и машинното гласуване. Решението да има днес комисия е по предложение на членовете на комисията, които преди две седмици решихме на 17-и да имаме заседание. Това е в абсолютно редовен ритъм. Все пак срокът на комисията е три месеца, трябва да изслушаме много институции, да направим много анализи. Колкото повече мнения бъдат чути, е добро дошло. Предложението дойде от членове на комисията и беше гласувано“, обясни той.

Влогърът Станислав Цанов отговори на Божанков, че и той самият не е искал да присъства на комисията, но е бил задължен по Конституция, предава novini.bg. „В последните няколко години се занимавам със създаване на материали, финансирани на децентрализиран принцип. Това означава, че продукцията в моя канал „Цанов – Напред и Нагоре“ не се финансира по стандартния начин, над мен няма шеф, няма НПО, няма друго финансиране, извън това на моите патрони, които със свой месечен дан до 50 лв. месечно ми позволяват да правя това, което считам за независима журналистика. Аз също нямах желание да бъда тук днес. Аз отказах не защото смятам, че съм незаслужил да бъда тук, а защото смятам, че от тази комисия нищо няма да произлезе“, посочи той.

Влогърът дойде на комисията с Николай Марков – бивш ръководител в НСО и преподавател. „Той беше човекът, който още преди убийството на Алексей Петров ме успокои и ми даде вяра, че някой ден истината ще излезе наяве. Това се случи няколко седмици преди покушението. Затова е тук. За да сме сигурни, че сме на една вълна, помолих да се подготви частичка от материала, който предполагам е причина да бъда тук. Бях задължен да дойда тук по силата на Конституцията. Моята първоначална идея и план беше да гостувам само и единствено в Европейския парламент, където има интерес да бъда изслушан“, каза още Цанов.

Той обясни, че страшното било, че е видял собствените си чатове от няколко платформи разпечатани. „И това е по-важно от „скапаното машинно гласуване.70% от хората не ходят да гласуват, затова им е все тая машина или хартия. Чрез нерегламентираното ми следене Алексей Петров разбира за чатовете ми, свързани с машини“, добави Цанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ