Съдят пилота на разбилия се Су-25 на летище Безмер. Вредите са за над 5 милиона лева

payimage-381096

Повдигнаха обвинение на пилота на щурмови самолет Су-25, който се разби на летище Безмер.

Припомняме, инцидентът стана на 28 септември тази година, предава Лупа.

Пилотът на самолета – старши офицер П.Д, е обвинен от Военно-окръжната прокуратура в Сливен, че при изпълнение на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори самолет (воден) е нарушил конкретни правила по техниката на пилотиране и е допуснал управлявания от него самолет да навлезе в образувана от самолета на водача вихрова въздушна спътна следа.

Това нарушение според експертите е довело до промяна на полетната ситуация, която за части от секундата е прераснала от сложна в аварийна, тъй като самолетът е започнал неконтролирано снижение с наклон наляво.

Отбелязва се, че обвиняемият офицер катапултирал от машината в последния възможен безопасен момент от полета, което е спасило живота му. Щурмовият самолет продължил полета си надолу с малък наклон наляво и се разбил при срещата му със земната повърхност, като едновременно с това се запалил.

При аварийното приземяване пилотът е получил различни по степен контузии и наранявания, представляващи една лека и една средна телесна повреда.

Пълното разрушаване на бойния самолет, допуснато по непредпазливост от пилота, е довело до значителни имуществени вреди на българските военновъздушни сили. Изготвената експертиза сочи, че вредите са за над пет милиона лева.

Събрани са множество доказателства, като са извършени огледи на местопроизшествието, изготвени са редица експертизи с участие на авиоексперти и други специалисти по военна техника, разпитани са над 25 свидетели, анализирани са видеозаписи, изискани са документи и са иззети веществени доказателства.

Предстои делото да бъде насрочено във Военния съд в Сливен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ