На ГКПП Дунав мост е ад! Шофьори бесни: Румънците бавят нарочно трафика заради Шенген

дунав мост

Периодичното спиране на трафика на камиони през Дунав мост от румънска страна, което се прави без обяснения, предизвика вълна от реакции от засегнатите страни. Шофьори започнаха да снимат празните терминали, други коментират причините, а от Тир-паркинг Русе направиха своя проверка:

,,Поради огромния престой и нечовешките опашки, които се образуват на Дунав мост при град Русе в посока Румъния, както и впоследствие и на град Бяла, екип направи обстойно проучване откъде идва проблемът.

Много потърпевши качват в групата снимки, че от румънската страна граничният пункт е празен и мислят, че проблемът е в българските власти.

Проверката показа съвсем друга ситуация, а именно:

През няколко часа кола на румънската гранична полиция затваря моста в румънската му част и спира тежкотоварния трафик откъм България без никакви обяснения.

Тогава, за да не стоят камионите на моста, българските власти също спират да пропускат камиони към Румъния и се създава огромна опашка“, заявиха от тир-паркинга, предава RuseMedia.

Във вчерашния ден например преминаването е спирано през час-два за по 50-60 минути, като вечерта в периода от 18:55ч. до около 21 часа ситуацията е била отново същата.

От паркинга са сезирали българската полиция, Гранична полиция, кмета на град Русе. „Звъняхме многократно и на тел.112 с молба за помощ, но за съжаление специално в момента казусът не е в компетенциите на българските власти.

Ние не обвиняваме румънските власти, може би те имат технически проблем със системата или друга уважителна причина, поради която не работят, както доста често се случва и от българска страна, ние само констатираме причините за опашката и информираме за тях“, коментираха още от паркинга.

Според шофьори румънците го правят нарочно, защото ще искат компенсации от ЕС. „Румънските превозвачи с протекции и наставления от държавата им са предявили искове към ЕС за пропуснати ползи и загуби вследствие от забавяне по граничните КПП-та със България и Унгария, които румънската държава счита, че са вследствие на неприемането й в Шенген . От което те са счели, че имат право на обезщетения от ЕС в милиони евро, които трябва да бъдат изплатени към транспортните фирми. Или да бъдат приети в Шенген, или да им бъдат изплатени обезщетения от ЕС .Тези искове в момента се подават като един вид изнудване на ЕС за приемането им в Шенген. За тази цел са нужни зверски опашки с България и Унгария до постигането им на целта . В момента затова и работят символично, има и вероятност с наближаването на края на годината да работят и още по-бавно“, сподели шофьорът на камион Петко Денев.

От Тир-паркинг Русе започнаха да публикуват снимки и видеа от водачи, които снимат каква е ситуацията при преминаване през границата. „Помолихме нашите клиенти да ни ги изпращат снимки, тъй като искаме да се подобри трафикът. Както знаете, пътят за Дунав мост 2 при Видин е в ремонт и се преминава трудно, а скоро предстои и основен ремонт с частично затваряне на българския участък от Дунав мост при Русе.

Този ремонт по наши данни ще започне догодина и ще продължи минимум 18 месеца, като трафикът ще се пропуска само през едното платно за движение.

Поради липса на алтернативни маршрути е крайно наложително капацитетът на преминаване през моста да бъде увеличен поне през натоварените месеци в годината, за което ние ще положим всички необходими усилия“, заявиха от тир-паркинга.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ