Най-накрая: Тестват проби на шофьори за дрога и в Пловдив

nai-nakraia-testvat-probi-shofyori-473

Пловдив скоро ще се сдобие със собствена лаборатория за тестване на кръвните проби на шофьори за наркотични вещества. Това стана ясно от открита обществена поръчка за създаване и оборудване на такова звено в УМБАЛ „Пловдив“.

Припомняме, че досега всички проби за дрога се анализираха само в София, а забавянето при тестовете достига до близо година след взимане на биологичния материал. Това създава огромни неудобства за шофьори, чийто полеви дръг тест е показал положителна проба заради употреба на медикаменти например, но кръвната проба показва, че лицето не е употребило забранени вещества. Така шофьорите остават с висящи досъдебни производства, с отнети книжки и със свалени номера или както повелява новия закон – с отнети автомобили, до установяване на кръвната проба.
При приемане на новата нормативна уредба, която затегна режима за пияни и дрогирани шофьори, от МВР обещаха да бъдат отворени нови звена за тестване на кръвни проби, така че процесът по анализиране да стане много по-експедитивен и да не се стига именно до този парадокс – невинни хора да бъдат с отнети книжки, да загубят работата си, да понесат социалния бич и да се разделят с автомобилите си заради неточни полеви тестове.

Наказания има както за шофьорите, така и за собствениците на автомобилите. Ако установят, че караме с над 1,2 промила алкохол, колата ни се конфискува. Ако обаче не е на наше име – собственикът трябва да плати пазарната стойност на автомобила.

При отказ на водач да даде проба пък наказанието е до 6 години затвор и глоба до 2000 лв.

Новата лаборатория в Пловдив ще се намира в рамките на УМБАЛ „Пловдив“. Предмет на поръчката „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на инструменти за определяне на наркотични вещества в проби от кръв и урина за нуждите на „УМБАЛ – Пловдив” АД за нуждите на „УМБАЛ – Пловдив” АД“. Прогнозна стойност без ДДС е 210 000 лева.

За лабораторията е необходим газов хроматограф с максимална температура на пещта не по-ниска от 450 градуса, както и друга специализирана апаратура и пособия за използването ѝ.

Обществената поръчка се възлага въз основа на „икономически най-изгодна оферта” – критерий за възлагане „оптимално съотношение качество/цена”. Крайният срок за подаване на оферти е до полунощ на 9 ноември 2023 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ