ОИК Пловдив уличи Славчо Атанасов в изборни нарушения

1864115

В Общинската избирателна комисия в Пловдив е постъпила жалба от Борислав Инчев в качеството му на кандидат за общински съветник и кмет на район „Южен.

В нея се твърди, че от страна на местната коалиция „КОАЛИЦИЯ СЪЕДИНЕНИ ЗА ПЛОВДИВ(КАУЗА БЪЛГАРИЯ, НОВИТЕ ЛИДЕРИ) (ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ, Земеделски съюз Ал. Стамболийски, ВОЛЯ, АТАКА, Партия на ЗЕЛЕНИТЕ)“, издигнала Славчо Атанасов за кандидат за кмет, се разпространява агитационен материал, който съдържа снимка на Инчев.

Жалбоподателят не е давал съгласие за това и счита, че по този начин избирателите се въвеждат в заблуда и е налице нарушение на законоустановеното изискване използваните в предизборната кампания агитационни материали да не накърняват добрите нрави. Към жалбата са приложени и екземпляри от агитационния материал.

В тази връзка ОИК-Пловдив извършиха проверка на изложените в жалбата твърдения, като установиха, че действиелно има нарушение. ОИК припомня, че целта на агитационния материал е подкрепа на кандидата или на политическия субект въз основа на информиран избор на избирателите, без да ги подвежда и обърква, като отговаря и на изискванията на чл. 183 от Изборния кодекс.

Видно е, че на въпросният агитационеният материал на местната коалиция съдържа снимково изображение, което в нарушение на добрите нрави, създава погрешно впечатление и внушение за връзка на кандидата на ПП „БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ЛИНИЯ“ – Борислав Кръстев Инчев с друг политически субект, участващ в изборите.

ОИК-Пловдив възлага на основание чл. 186, ал. 1 от Изборния кодекс на кмета на Община Пловдив да изземе всички агитационни материали, разпространени в Пловдив, съдържащи снимка, на която присъства кандидатът за общински съветник и кандидат за кмет на район “Южен“ на община Пловдив от ПП „БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ЛИНИЯ“ – Борислав Кръстев Инчев.

Също така ще бъде и съставен Акт за установяване на административно нарушение на коалицията. Решението на ОИК не подлежи на обжалване



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ