Тагарев: Провокация на Кремъл са изтребителите над Черно море. Засилихме армията на границата

payimage-601642

Всеки един конфликт увеличава рисковете от бежанци, но не очакваме в скоро време да има увеличаване на бежанската вълна от района на Израел и Ивицата Газа. Това заяви в Пловдив министърът на отбраната Тодор Тагарев, който присъства на отбелязването на Деня на военния парашутист в Съвместно командване на специалните операции.

„Засилихме присъствието на армията на границата, службите следят обстановката, готови сме веднага да пренасочим нови сили и средства, но такова не се очаква“, коментира още министърът.

По думите му появата на руски МИГ 31 в неутралните води на Черно море е поредната провокация от страна на Кремъл, но няма реален риск и опасност, въпреки че задейства силите за противовъздушна отбрана на НАТО.

„Армията ни има нужда от много видове въоръжение, оборудване и оръжейна техника, работим комплексно. Изучаваме уроците от Украйна, където масово се използват – безпилотни системи. Тяхната употреба ще залегне в програмата за инвестиции, която ще бъде внесена следващия месец в Народното събрание.“, подчерта Тагарев.

Той допълни, че по отношение на безпилотните апаратни системи за сухопътните войски – вече има две обществени поръчки и въпреки че се използват масирано във войната в Украйна, на тях по-скоро се гледа като консуматив на най-ниско ниво като на снаряд.

Не съм видял изцяло завършена машина, произведена в България, която да удовлетвори нашите нужди, говорим за няколко типа машини с комплексно обслужване, симулатори, но българската индустрия не може да отговори на тези изисквания“, заключи накрая министър Тагарев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ