Смъртоносната истина за БГ пътищата лъсна! ЕК в доклад: Осеяни са с трупове

payimage-600141

България е на второ място по загинали на пътя, преди нея е само Румъния. Това сочат данни на ЕК за смъртните случаи по пътищата през 2022 г. За миналата година близо 20 640 души са загубили живота си по пътищата на ЕС.

Страната ни е със 78 смъртни случая на един милион, а Румъния с 86, пише bTV.

Най-безопасните пътища са в Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Дания (26). Средната стойност за ЕС през 2022 г. е 46 смъртни случая по пътищата на един милион жители.

В дългосрочен план се отчита тенденция на намаляване на броя на жертвите на пътни инциденти с – 9% спрямо годината преди пандемията. Темпът на намаляването обаче е бавен и поставя под съмнение осъществяването на целта на ЕС за намаляване наполовина на броя на смъртните случаи до 2030 г.

Освен това напредъкът продължава да бъде неравномерен в отделните държави членки. Литва и Полша отбелязват най-голямо намаление – повече от 30% между 2019 г. и 2022 г., въпреки че процентът на смъртност в Полша остава над средния за ЕС.

Предварителните данни за първите шест месеца на 2023 г. показват, че броят на смъртните случаи по пътищата в ЕС е леко намалял в сравнение със същия период на 2022 г. Страни като Белгия, Франция, Словакия и Финландия регистрират значителен спад, докато Латвия, Литва, Португалия и Швеция бележат значително увеличение.

През 2018 г. ЕС си постави за цел до 2030 г. да намали броя на смъртните случаи по пътищата с 50%. Тази цел е определена в Стратегическия план на ЕК за действие по пътна безопасност и Рамката за политика в областта на пътната безопасност 2021-2030, които съдържат и цели за постигане на нулева смъртност по пътищата до 2050 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ