Илиян Лалев, ГЕРБ: Искам „Северен“ да стане перлата на Пловдив

1867671

– Г-н Лалев, бихте ли представили с няколко думи на нашите зрители.

– Казвам се Илиян Лалев, на 45 години съм. Роден съм в Пловдив, в квартал „Гагарин“ в район „Северен“. Там съм израснал, там живея и до днес.

Досега не съм се занимавал с подобна дейност. Аз идвам от частния бизнес – развивам дейност в сферата на информационните технологии вече повече от 15 години.

– Какво най-често споделят при срещите си с вас жителите на „Северен“?

– Проблемите, които споделят хората, аз ги виждам ежедневно. Като жител на района през по-голямата част от времето аз прекарвам в него. Сега, откакто започна кампанията се срещам с много нови хора. Обикалям места, за които трябва да добия по-добра представа какви са всъщност проблемите.

Общо взето, проблемите са сходни във всеки микрорайон в район „Северен“. Най-често хората споделят за недобрата чистота, недобрата поддръжка на вътрешнокварталните улици, междублоковите пространства, липсата на поддръжка на тези междублокови пространства, липсата на поливни системи. Аз самият виждам на много места липса на цели участъци от пешеходната настилка.

Друг голям проблем, за който споделят хората, са опасенията им от наводнения заради непочистеното корито на река Марица.

Всички те желаят да имат повече места, на които да отидат със семейства, близки, приятели като един хубав, красив парк, какъвто липсва в район „Северен“.

– Парк „Рибница“ не е ли достатъчен?

– Парк „Рибница“ не само не е достатъчен, на него му липсват много неща, за да бъде едно притегателно място за живущите в район „Северен“. Моето голямо желание, както и на хората от района, този парк да се обособи, да стане едно красиво място като например парк „Белите брези“ в район „Южен“, като „Каменица“ в „Източен“ или като парк „Лаута“ дори. Мисля, че с общи усилия и с правилната работа това нещо ще бъде постигнато.

– В другите микрорайони има ли възможност, има ли площи, за да бъдат обособени по-малки паркове?

Да, има възможност, има много места, които трябва да бъдат озеленени, да се изградят поливни системи, да се поставят пейки, да се залеси допълнително с дръвчета.

Има на някои места изградени нови детски площадки, но за мен лично те не са довършени докрай, защото една детска площадка не е само детските съоръжения. Трябва да бъде помислено и за инфраструктурата около нея – пътечката, по която да се стигне, пейката, на която да седнат родителите докато децата им играят, чешмичката, на която да могат да измият ръцете на децата или своите ръце, дръвчетата, които да осигурят сянка в топлите месеци.

– Кои ще бъдат първите Ви действия като кмет на район „Северен“?

След като обобщим информацията, която успях да събера от жителите на района, първите ми действия и вниманието ми ще бъдат насочени към най-засегнатите и районите с най-тежко положение. Както казах, има участъци, на които липсва настилката, липсва осветление. Има голям проблем с улиците, които са с огромни дупки, кратери. Има непочистени райони.

– Това са вътрешнокварталните улички – за тях говорите, нали?

Да, точно така. Но район „Северен“ има голям проблем и със забавените ремонти, големите инфраструктурни обекти „Брезовско шосе“, булевард „Дунав“, Голямоконарско шосе. Там имаме ангажираност от страна на нашия кандидат за кмет на града г-н Костадин Димитров тези ремонти да се случат по възможно най-бързия начин, защото освен че създават неудобство на хората, които живеят, създават огромни неудобства и за хората, които работят. Както знаете, район „Северен“ има една от най-големите индустриални зони в града.

Проблемите са много, но това, което може администрацията да направи е да се заеме с вътрешните улички и пространства.

– Миналата седмица, струва ми се, имаше един голям протест на търговците на „Брезовско шосе“. Хората просто вече изнемогват, много от фирмите вече са фалирали и са затворили обектите си.

– Аз работя с голяма част от хората, които имат бизнес в търговиите. Най-големият проблем е невъзможността на клиентите да стигнат до тях. Тези хора, освен неудобства, търпят огромни загуби. Те изгубиха страшно много клиенти. Несигурността да извършваш определена доставка или да си планираш правилно разчета на времето, за мен времето е много скъп ресурс, да не знаеш кога ще отидеш, кога ще приключиш, кога ще се върнеш – е огромен проблем.

– А предстои същинското затваряне и на „Рогошко шосе“, защото там започва да се изпълнява проект за реконструкция. Тази реконструкция е дълго желана и чакана от жителите на района, но се случва така, че още една голяма пътна артерия в района ще бъде затворена и ще се затрудни още повече живота.

– Моето лично мнение е, че този ремонт не бива да стартира преди да бъдат завършени другите обекти. Аз също използвам тази пътна артерия, пътувам много често по този път и съм потърпевш от състоянието на пътя. Най-малкото трябва да бъде осигурена някаква алтернатива за пътуващите и за работещите, защото там също има големи предприятия. Ако този достъп бъде затворен, това ще бъде огромен проблем за тях. А и не само за тях, а и за хората, които идват от община „Марица“, за да работят на територията на град Пловдив. Ако този участък бъде затворен, тогава район „Северен“ ще бъде блокиран.

– Г-н Лалев, какви са акцентите във Вашата управленска програма?

– Това, което сме си поставили като цели, е в район „Северен“ да бъде подобрена изцяло инфраструктурата. Естествено, това няма как да стане наведнъж, нито толкова бързо, колкото и на мен ми се иска. Мисля да бъда изключително последователен в действията си и, когато започнем определено нещо, за нещо ще трябва да бъде помислено в най-дребните детайли. Например, ако трябва да се ремонтира една улица, то няма да е само полагането на асфалта. Това е свързано с тротоарите, с осветлението, с маркировката… Така че акцентът ще бъде, когато нещо правим и влагаме парите на данъкоплатците, зда бъде помислено до най-дребния детайл.

Междублоковите пространства, увеличение на зелените площи. Както казах – искам парк „Рибница“ да стане притегателно място за живущите в района, на което могат да се състоят много културни събития на открито, за изява на млади таланти или семейство да отиде с децата да си играят, да починат, да се видят с приятели.

– Продължението на бул. „Северен“, който би трябвало да е от компетенцията на голяма община, тъй като е голям обект, бихте ли настоявали пред големия кмет за реализация на този проект?

– Абсолютно. Подкрепям напълно реализацията на този проект, защото според мен той ще освободи голяма част от трафика вътре в самия район. Желанието на всички е този трафик да бъде изведен извън града, защото не само трафикът е затруднен, а и това голямо количество автомобили, които се движат, замърсяват допълнително въздуха, шумът, който се вдига, опасностите пред пешеходци и колоездачи. Това е много важен проект, за който аз лично много ще настоявам да се случи.

– Район „Северен“ има един чисто административен проблем – това е, че няма собствена сграда на кметството. Какво планирате в тази посока?

– Така е, този проблем не е от вчера. Може би преди 20 години има стартиран проект, който не е приключил успешно. Доколкото аз съм запознат, дори да бъде довършена сградата, това, което е собственост на общината, няма да е достатъчно за районната администрация. Дори сега администрацията е разделена, защото служба ГРАО се намира на друго място, което е проблем за гражданите.

Ползват се едни стари бараки, в които работните пространства са много малки. Това създава неудобство и потиснатост на служителите в района. Гражданите няма къде да попълнят един документ, няма къде да седнат, дали ще вали, дали ще е студено, дали ще е топло няма къде да изчакат да бъдат приети.

– Условията са ужасни в XXI век.

– Условията са тежки и е трудно един човек да мотивира своя екип в такава среда да работи усмихнато, приветливо, така както на мен ми се иска. Но въпреки всичко ще положим големи усилия това да се случи. Ще търсим вариант за изграждане на сграда модерна, хубава, приятна, предназначена единствено и само за администрацията на район „Северен“, така както е във всички други райони в града.

– Като говорихме за гражданите, се сетих за един голям проблем в района – липсата на канализация в квартал „Гаганица“. Запознат ли сте с този въпрос? Защо, след като в район „Северен“ се реализира големия воден проект на Пловдив, кв. „Гаганица“ не беше включен?

– Не мога да отговоря защо кв. „Гаганица“ не беше включен не мога да ви отговоря, не съм запознат с проекта.

– Но поставяли ли са ви този проблем гражданите?

– Много пъти съм разговарял с тях, много преди аз да бъда кандидат за кмет – имам много приятели и познати, които живеят в този район. Проблемът не е само с канализацията, там има много други проблеми – с улиците, местата за паркиране са страшно ограничени, което поражда големи затруднения и при придвижването вътре в района.

– Каква ще е политиката ви в районната администрация?

– Първото, на което ще наблегна, е, така, както аз се срещам ежедневно с моите хора, гражданите да имат пълна достъпност до администрацията. Не само до мен, а и до всички служители, до всички служби. Администрацията трябва да е отворена към гражданите, защото администрацията трябва да е в тяхна услуга, да може да им съдейства, за всяко нещо, за което са дошли, за всяка услуга, за всяко оплакване, за всяко предложение. Т.е. това, на което най-много ще наблягам, е ние да бъдем достъпни за хората. Да не се притесняват да дойдат, да не се притесняват да изразят своето мнение, своите желания, своите критики към нас, на което много ще държа, тъй като критиките на моите съграждани в района ще бъдат най-големия ми коректив за това как се справяме.

– И в тази връзка – какво е обръщението и посланието ви към пловдивчани?

– Ако жителите на район „Северен“ решат да ни дадат своето доверие и да гласуват за нас, мога да кажа, че от ден първи ще положа огромни усилия за всички тези неща, за които съм разговарял с тях да започнат да се случват. Като част от тях, като жител на района, аз също искам нашият район да бъде едно страхотно, приветливо и красиво място. Да стане перлата в Пловдив.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Илиян Лалев е кандидат за кмет на район „Северен“ от ПП ГЕРБ. Можете да гласувате за него с номер 7 в бюлетината за кмет на район.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ