Опряха в ъгъла на НС здравния министър. Той запоти очилата: Има проблем, трябва да платим за това

payimage-603948

Има много неща, които трябва да се оправят, едно от тях е изписването на електронните рецепти от екипите на спешна помощ. „При домашно посещение няма да могат да изписват рецепти. Ако има някакъв проблем, то после пациентът не може да намери лекарят, който е бил на смяна“. Това каза здравният министър проф. Христо Хинков по време на изслушването му в парламентарната здравна комисия, пише 24 часа. Поводът депутатите да се съберат извънредно са проблемите при въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет.

Предлагаме да променим наредбата, ще отнеме месец и да въведем възможност спешните медици да идават електронни предписания. Вторият вариант е да снабдим с електронен подпис спешните екипи, така че от таблета си да могат да изписват, което е по-бързият вариант, обясни министърът.
Ние използваме само няколко елемента от този софтуер. Въпрос на договаряне е колко трябва да платим да ползваме целия обем на софтуера, каза Хинков.

„Потърпевш е пациентът, няма такава държава в света, в която, ако питаш министърът колко опаковки от дадено лекарство има в страната, той да не може да ти отговори, каза председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов. Според него трябва да се обединят усилия и да се знае колко опаковки от даден медикамент има на българския пазар. „Когато лекарят изпише нещо, да знае, че то е налично. Има фармацевти, които работят добросъвестно, има такива, които работят така, както им нареди собственикът. Ще има фармацевтична замяна, а не генерична“, обясни проф. Ангелов.
„Системата не работи достатъчно добре, така че пациентите да получат лекарството си“, заяви омбудсманът Диана Ковачева. По думите й е липсвало информационна кампания, която да подготви лекари, фармацевти и пациенти. „Липсата и недостигът на лекарствени продукти е много сериозен проблем и в кратък срок трябва да се намери решение“, коментира Ковачева. Според нея лекарствата не трябва да се продават безконтролно, но хартиената рецепта трябва да съществува алтернативно, за да може хората да си купят лекарствата. „Въвеждането на електорнното изписване доведе до проблем за стоматолозите, те не могат да изписват антибиотици, същото се отнася и за ветеринарите“, каза тя. Омбудсманът даде пример, че личните лекари не работят 24 часа, така че пациентите трябва да търсят специалисти, които имат електронен подпис, така че да могат да си купят медикаменти. По думите й много хора, включително и тя си е купувала лекарства от чужбина, но за там трябва хартиена бележка. Не сме готови за изцяло и пълно преминаване към електронни рецепти, категорична бе Ковачева.
„Не знам каква информационна кампания трябва да направим. Няма какво да информираме пациентите, те трябва да отидат в аптеката и да си получат лекарството“, отговори Хинков на омбудсманът.
Ние се забавихме с около 3 месеца да въведем електронните рецепти, така че да не се получават бъгове.

„65% от електронните рецепти са изпълнени, това не е никак малко“, заяви Хинков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ