Министър на Денков: Как сметнаха, че Лукойл дължи 1,5 млрд?! Няма как да ги задължат да платят

payimage-589350

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов постави под съмнение изчисленията, че “Лукойл” трябва да внесе 1,5 млрд. лева в бюджета. Тя беше посочена от ГЕРБ и ДПС като възможност за запазване на дерогацията, с която се позволява рафинерията да работи с руски петрол. Внасянето на сумата ще даде възможност потребителите да получават отстъпка от 73 стотинки за литър гориво, твърдят политическите партии.

“Не знам как са сметнали, че “Лукойл” дължи 1,5 млрд.”, това заяви министърът. Той заяви, че данъците, които компанията дължи, са 500 млн. Колкото за сумите, които се дължат за компенсацията на потребителите, министър Богданов каза, че за момента няма закон, който да задължи “Лукойл” да ги внесат.

“Ако не ги внесат, глобата е 10 000 лева”, подчерта министърът в ефира на Нова. От думите му стана ясно, че в момента няма механизъм, по който да се плати отстъпката от 73 стотинки за литър.

Водещите Виктор Николаев и Мира Иванова притиснаха министъра да признае, че обявеното от ГЕРБ и ДПС има политически и на практика предизборен характер. Той обаче отказа да заеме тази позиция.

“Когато има нереалистични очаквания, кой да ми го каже, освен правителството? Някое друго правителство ли?”, попита изнервен Николаев.

“Няма да вляза в спекулации по темата”, отвърна твърдо Богданов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ