Георги Стаменов: Имам не само опит като кмет на район „Централен“, а и постигнати резултати

Image_15956430_40_0

Има хора, които ще гласуват за мен, макар да са от други партии, защото виждат, че правя и невъзможното нещата да се случат, казва той

Поемат се ангажименти, които не зависят от районната администрация, дори от голямата община, а от държавата, но това не пречи на кандидатите, изтъква претендентът за трети мандат

 

Георги Стаменов е роден в Пловдив на 28 май 1980 г. Учил е в ОУ „Петър Берон” и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника. Магистър по финанси, счетоводство и контрол с диплома от Университета за национално и световно стопанство – София. От 2011 г. до октомври 2015 г. е общински съветник от ГЕРБ. От ноември 2015 до настоящия момент е кмет на район „Централен“. Семеен с три деца.

 

– Г-н Стаменов, като кмет на район „Централен“ с 2 мандата зад гърба си как преценявате обещанията, давани от част от вашите конкуренти?

– Предизборно време е и се дават всякакви обещания. Лошото е, че изпълнението на някои от тях не е в правомощията на районното кметство. Поемат се ангажименти, които не зависят дори от голямата община, а от държавата, но това не пречи на кандидатите. Много от тях не са наясно с административното устройство на държавата и общината.

– Ще дадете ли пример?

– Обещава се например да се развива биоземеделие в коритото на р. Марица – да се обособят там малки стопанства, тип ранчо. А за водата в реката отговаря едно министерство, коритото е към друго, да не говорим, че по Марица има защитени зони по „Натура 2000“. На община Пловдив е вменено задължението да я поддържа ежегодно, защото Марица е наносна река и коритото й трябва да се почиства. Не че е невъзможно да има ранчо там, но на този тип земеделско производство с цел задоволяване на собствените нужди отдавна му е минало времето. Може би това е една екоконцепция, но аз си представям река Марица малко по-различно – с поддържана растителност, с архитектурно осветление на самите стени, направихме успешен опит за това, с един пешеходен мост, обърнат към пловдивчани и озеленен, с възможност за отдих и съзерцаване на реката. Това са две различни концепции и всеки пловдивчанин може да реши коя харесва повече.

– За да се ориентират избирателите колко изпълними са поеманите ангажименти, обяснете какво наистина зависи от една районна администрация?

– Районният кмет и екипът му могат да работят за разширяването на детските градини и училищата. Ако има подкрепата на Общинския съвет чисто финансово, районната администрация може да реши и проблема с безкрайно амортизираните тротоарни настилки. Тук трябва да отворя една скоба – при ремонта на една част от тротоарите в централната градска част озеленяването ще изчезне безвъзвратно, защото те с габарит 1,60-1,80 м максимум. На един тесен тротоар няма как едновременно да има дървета и да е достъпен за хора с увреждания. Решението, макар и половинчато, може да изглежда така – единият тротоар на дадена улица да бъде определен за пешеходци, майка с колички и хора с увреждания, а другият да бъде отреден за озеленяване. Другото, с което един кмет на район може да се справи при наличие на средства, са междублоковите пространства – местата за отдих и за паркиране. В годините назад в нашия район са не един и два примерите, в които ясно са обособени зони за зеленина, в които автомобилите нямат право да влизат, и други – за паркиране. В „Централен“ останаха не повече от 8 места, на които е имало гаражни клетки, премахнати впоследствие, чието реновиране предстои. На останалите зони, в които имаше грозни метални гаражи, вече са обособени отговарящи на всички изисквания паркинги.

– А доколко са възможни чудеса в Стария град -друга любима тема в предизборната кампания?

– Работата в архитектурния резерват е съвместна между няколко институции – институт „Старинен Пловдив“, общината, ВиК, всички кабелни оператори и доставчици на услуги. Само така може да има устойчивост при ремонтите на инфраструктурата и да не се налага ново разкопаване на вече обновени участъци. През последните години полагаме немалко грижи за Стария град, със сигурност те трябва да бъдат далеч повече и съм убеден, че в следващия мандат това ще се случи. Истината е, че през изминалите 4 години не бяха направени достатъчно инвестиции в Стария град. Затова и има критични участъци и с влизането в следващия управленски период кметовете на града и района трябва незабавно да предприемат действия за две стени, които са поддали и трябва да бъдат основно реновирани. Стълбите на Тунела-север са за цялостен ремонт, тъй като в годините подпочвените води са отнесли голяма част от земната маса, стената е поддала и под стъпалата е една огромна кухина.

– Като се срещате с хората, как усещате – мина ли вълната „Каквото и да е, само да не е ГЕРБ“?

– Срещам се с пловдивчани, които с гордост казват, че живеят на най-хубавото място не само в България, а и в света. И с хора, с които имаме общи проблеми и търсим тяхното решение. Основното, от което пловдивчани се интересуват, е да имат една нормална жизнена среда. Всеки иска да има поддържана градинка пред блока, дърветата да са оформени, да има къде да паркира, осветлението да работи и да не се притеснява от вандализъм. Хората, с които разговарям, обичат Пловдив, оценяват това, което е направено, и разбират, че всичко не може да стане прекрасно за един миг, но определят посоката, в която районът се развива, като правилна. Аз най-силно от всички искам да няма нито един проблемен въпрос в „Централен“, да няма едно местенце, което да не е добре озеленено, да няма ни едно изсъхнало дърво, да има паркомясто за всеки един човек, децата с радост да посещават едни модерни и ремонтирани детски заведения – ясли, градини или училища, но за всичко това се изискват много време и много средства. Но се вижда, че в годините назад сме полагали усилия и районът се променя към добро. Тази кампания е чисто мажоритарна, защото аз имам приятели, които са симпатизанти на други партии, с коренно различни политически възгледи, но казват: „Аз ще гласувам за теб, защото имаш опита и за 8 години успя да покажеш, че район „Централен“ може да бъде преобразен, и ти вярваме, че правиш всичко по силите си, даже и невъзможното нещата да се случват.

– Опитът ли е основната причина хората в неделя да гласуват за вас?

– Не само – и постигнатите резултати



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ