ЛУКОЙЛ Нефтохим: Платили сме данъци! Спрете политическия натиск върху нас. Излизаме на протест

лукойл нефтохим бургас

В отговор на продължаващия политически натиск ръководството на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД най-отговорно заявява, че изпълнява всички свои задължения към бюджета на Република България и заплаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове, предава Флагман.

Общата сума на данъците, платени в хазната за 2022 г., възлиза на близо 685 млн. лв., от които 90 млн. са корпоративен данък и временна солидарна вноска. За деветте месеца на настоящата година Дружеството е изплатило близо 647 млн. лева, от които 153 млн. лева авансово изплатени корпоративен данък и временна солидарна вноска.

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД може би е единственият икономически оператор в Република България, който със специален закон се облага с 55% данък печалба (корпоративен данък и временна солидарна вноска). А заявленията пред медиите за допълнително дължим данък от 1 млрд. лева са направо абсурдни. Първо, разликата между котировките на Brent и Urals отдавна не са 30$/барел и към днешна дата е 6-7$/барел и, второ, – в изпълнение на задълженията си, произтичащи от 6-я пакет санкции, Дружеството от 2023 г. планово преминава към преработка на неруски нефтове.

Внушенията, че „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД нарушава европейския регламент, като изнася нефтопродукти, произведени от руски нефт за страни от ЕС, категорично не отговарят на истината и това може да бъде потвърдено от Агенция „Митници“. Също толкова необосновани и неверни са твърденията, че „ЛУКОЙЛ“ участва в корупционни схеми с политици и държавни чиновници.

Ръководството на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД настоява да бъдат прекратени всички несъстоятелни и безпочвени обвинения и клевети, и заявява, че ще използва правото си да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни и законни средства. Членовете на Синдиката на българските нефтохимици ще излезе на протест този петък 27.10.2023 г. от 10:00 ч. на кръговото на изхода на Бургас за София.

В защита на бургаските нефтохимици тази сутрин излезе и дългогодишният доскорошен кмет Димитър Николов.

Ето и апелът му:

Бургаските нефтохимици ще протестират, в петък. Знам, че не е в моите компетентности да се произнасям по теми, касаещи националната и международната политика.

Но за мен е важно да се защитят работните места на моите съграждани, които работят в рафинерията.

Разбира се, че “Лукойл” трябва да плаща дължимите данъци в хазната!

Разбира се, че трябва да спазва европейското законодателство за екологични норми, както и да отговаря пред закона при нарушения.

Разбира се, че на територията на Европейска България трябва да спазва международното законодателство.

Но освен всичко това се касае и за стотици бургаски граждани, които честно и отговорно изкарват прехраната си в рафинерията. И нямат вина за международното положение. И не трябва да се чувстват застрашени и в плен на партийни войни.

Тези наши бургаски съграждани имат правата на всички хора, които почтено изкарват възнагражденията си. И това не трябва да бъде подлагано на съмнение!
Заставам с името си зад правата на бургаските нефтохимици! Много от тях са продължили професията на бащите си, завършили са в нашия университет “Проф. д-р Асен Златаров”, където и до днес има специфични химични специалности, несъществуващи никъде другаде в България.

Поколения компетентни и честни бургаски нефтохимици са работили в рафинерията, включително и хора от моето семейство, с които се гордея. И са изучили децата си в същата професия. Те заслужават нашето уважение и подкрепа. От моя страна ги имат!

Призовавам всички партийни лидери в столицата да не забравят, че когато говорят за плановете си за рафинерията в Бургас, трябва преди всичко да се съобразяват със съдбите на стотици български, бургаски граждани, които изкарват прехраната си почтено и се гордеят с професията си!

Те не са сива анонимна маса, те са хора със смислени професии и семейства. И заслужават да бъдат защитени!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ