Заместникът на Тагарев обяви влизат ли бойни кораби в Черно море: НАТО подценяваше ситуацията

payimage-592001

В този момент няма нужда да влизат бойни кораби на НАТО в Черно море, засега се преценява, че това ще бъде изтълкувано като ескалация на ситуацията, каза днес пред медии във Варна зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Той подчерта, че войната в Украйна е доказала, че трябва да се повиши вниманието към сигурността в Черно море. НАТО дълго време подценяваше темата, но след срещата във Вилнюс я припозна като важна за целия Алианс, допълни Запрянов. Той припомни още, че и в Конгреса в САЩ вече е вкаран законопроект, свързан със сигурността в Черно море.

Конвенцията от Монтрьо не позволява кораби на НАТО да стоят в Черно море повече от 21 дни, припомни още Запрянов и подчерта, че всички държави, подписали това споразумение държат на него и не се разсъждава в посока промяната му. Зам.-министърът допълни, че след края на войната в Украйна, с почистването на мините в акваторията сигурно България, Румъния и Турция няма да се справят със собствени сили и ще се наложи да се включат и миночистачни групи на НАТО. От изключително значение е корабоплаването в Черно море да е свободно, защото търговският обмен върви основно по море, допълни Запрянов. Той припомни, че предстои да бъде създадена на група за борба с минната опасност между България, Румъния и Турция. Очакванията му са, че меморандумът ще стане факт през следващия месец. Държавите реално трябва да се грижат не само за териториалните си води, но и за икономическата зона, защото тя не може да остава без надзор, допълни Запрянов, цитиран от БТА.

По темата за конфликта в Близкия Изток зам.-министърът коментира, че страната ни има план за справяне с евентуална мигрантска криза. Засега такава у нас няма, границите са спокойни, натискът върху тях намаля, посочи Запрянов.

Във Варна зам.-министърът на отбраната участва в международна конференция за сигурността в Черно море, чийто домакин е Висшето военноморско училище в града. Началникът му флотилен адмирал проф. Боян Медникаров уточни, че във форума се включват експерти от САЩ, Полша, Румъния, Украйна. Участват и представители от военната индустрия на Франция, Норвегия и България. Сред гостите на конференцията са командирът на военния ни флот контраадмирал Кирил Михайлов и областният управител Андрияна Андреева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ