Извънредно! Блокада в Бургас: Служители на „Лукойл Нефтохим” затвориха пътя за АМ „Тракия“

169839057319789

Работещите в рафинерията „Лукойл Нефтохим” излизат на протест. Те затвориха кръговото на изхода на Бургас за София. Пътуващите към София могат да използват обходния маршрут през мол „Странд“, а влизащите в Бургас трябва да използват Северния обход, предава Флагман.

Според Синдиката на българските нефтохимици политиците използват случващото се за целите си и заради това са готови да защитят работните си места с всички законови средства.

Служителите на рафинерията се притесняват, че работните им места са застрашени, ако „Лукойл Нефтохим“ спре работа заради забраната за внос на суровина от Русия.

В началото на седмицата от Синдиката на българските нефтохимици призоваха да не се използва дерогацията като средство за натиск и още тогава заплашиха с протестни действия. В рафинерията в Бургас работят около 1300 души, а 5 хиляди са членовете на синдиката на българските нефтохимици.

Още в 9,40 часа всички подстъпи към изхода на Бургас в посока АМ „Тракия“ вече са затворени. Дори в ж. к. „Изгрев“ вътрешните улици са напълно блокирани от автомобили. Наш екип опитва да стигне от 9,30 часа до кръговото кръстовище при „Метро“, но това е невъзможно.

Междувременно заснехме цените на горивата в някои бензиностанции в града. Най-масовият бензин А95 варира от 1,64 лв. до 2,90 лв. за литър. Не е достигнал до критичните нива, за които снощи Бойко Борисов говори в Бургас. Лидерът на ГЕРБ заяви от трибуната, че горивата са стигнали до 3,30 лв., вероятно визирайки обекти в столицата или за да подчертае, че „Лукойл Нефтохим“ незабавно трябва да внесе исканите 500 млн. лв. данъци – обявени като неплатени,

Протестът ще започне в 10.00 часа и ще продължи до 12.00 часа. Нефтохимиците затварят пътния участък на кръговото движение до магазин “Метро”. Той се организира от Синдиката на българските нефтохимици и всички работници, заети в тази промишленост, техните семейства и близки.

„Протестните действия се предприемат предвид:

– Изказваните в общественото пространство неверни твърдения относно работата и бъдещето на Рафинерията, с което се поражда напрежение и несигурност за работните места на работещите там;

– Изразеното намерение за предсрочно прекратяване на дерогацията за преработване на руски нефт, което е предпоставка за спиране на завода;

– Риск от спиране на Рафинерията и загуба на работни места поради липсата на достатъчно резервоарни вместимости, вследствие на вмененото задължение за 100 процентно количествено съхранение на нефтените запаси на територията на завода “ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД.

Приканвам за присъединяване и подкрепа от всеки, който се чувства съпричастен! Не се касае само за работни места (макар това само по себе си да е достатъчна причина), а се касае за национален интерес (в най-пълното съдържание на това понятие), за народен интерес!

Призовавам всеки както може да вземе участие (включително и с отбелязване в социалните мрежи, на стената си в социалното виртуално пространство, в средствата за масова информация, в коментарии или по друг, удобен за него начин)!

ДА БЪДЕМ ЕДИННИ!!!“, се казва в обявлението.

В 10,16 часа към множеството челно се отправи автобус на градския транспорт за близките кв. Ветрен и Банево. Екиът ни видя, че екзалтираните работници и служители намалиха виковете и възпитано направиха коридор за преминаването му. Началникът на „Охранителна полиция и КАТ“ към ОДМВР-Бургас комисар Марин Димитров, който също е на мястото и обикаля своите постове, регулиращи движението, за да предотврати тежки инциденти с изнервени шофьори, заяви следното: „Имаме споразумение затварянето на едното платно на този главен път към магистралата действително да продължи до 12 часа и да се пропускат автобусите на градския транспорт, линейките, пожарната и гражданска защита.

Чуват се призиви протестът да се премести на жълтите павета идната седмица, ако не бъдат чути исканията на работещите в рафинерията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ