Министър Йоловски се черви: Заповедта е моя! Аз възложих всички права на Стойнов за машините

александър йоловски

„С моя заповед и предвид качествата и професионалните умения на моя заместник г-н Михаил Стойнов, на 19 септември съм му възложил той да изпълнява всички права и задължения на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на машините. Той притежава необходимите умения да извърши тази задача“.

Това каза министърът на електронното управление Александър Йоловски на брифинг във връзка с обвиненията за изтеклите кодове на машинния вот.

„Спрямо изборния кодекс министърът на електронното управление и Министерство на електронното управление осигуряват удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинното гласуване с изискванията на Изборния кодекс. Втората задача на министерството във връзка с изборите е обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден“, разясни в началото Йоловски, предава Труд.

Сигурността на вода се гарантира от следното: Машините на практика работят като принтери. те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласа на всеки един гласоподавател. В последстрие СИК и ОИК отчитат гласовете на база подадените разписки“, обясни той.

И припомни как е протекла процедурата по удостоверяването на машините:

„На 9-ти октомври чрез жребии за софтуерен генератор са изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще минат процедура за съответствие. Изтеглени са 8 броя машини. На тегленето са присъствали представители на Института за стандартизация, партии, журналисти. На 12.10. е удостоверена методиката, на 20.10. експерти на ЦИК и Сиела са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините“, каза Йоловски.

„Присъствали са 4 партии. Генериран е хеш кода, с който се подписва софтуера. Никакъв друг софтуер, който не е подписан с хеш кода, не може да тръгне. Трима членове на ЦИК от квотите на различни партии са генерирали кода. Паролите на тримата членове са въведени на място. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите. Машините вече са разнесени по избирателните секции. След генериране на хеш кода, той е публично показан на медиите. Той е публично наличен“, подчерта министърът.

„На 23.10. представителите на партиите и коалициите са получили пълен достъп до изходния код на машините. Ръководителите на екипи са представили на представителите на партиите основните изводи по процеса по удостоверявате на машините. Присъствалите са получили отговори на въпросите. След приключване на процедурата всички носители на информация са били унищожени.“

Министърът съобщи, че заедно със заместник-министър председателя Мария Габриел отиват в Народното събрание, където ще представят информацията на Председателския съвет.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ