ГЕРБ печели изборите в Пловдив, но ще има балотаж

izbori2023-780x470.jpg

Кандидатът на ГЕРБ-СДС в Пловдив за кмет на общината Костадин Димитров спечели първия тур на изборите, но не събира достатъчно гласове за победа на първи тур, където ще се състезава с кандидата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Старибратов. Това показват първите официални данни след края на изборния ден. Димитров събира най-много проценти – 32 от гласовете на пловдивчани. Втори според настоящите данни е Старибратов с 22% от гласовете.

Зад него остава кандидатът на „Съединени за Пловдив“ Славчо Атанасов, получил подкрепата на около 10% процента от гласувалите. Четвърти остава Костадин Палазов от БСП с около 7 процента, а пети – кандидатът на „Възраждане“ Ангел Георгиев подобен резултат.

Тепърва предстои тези данни да се доуточняват с паралелни преброявания, както и поетапното излизане на официалните данни от секционните комисии.

Ситуацията в Общинския съвет е подобна – листата на ГЕРБ получава малко по-ниска подкрепа от вота за кмет, същото важи и за листата на „Съединени за Пловдив“ и БСП. За сметка на това листата на „Възраждане“ е подкрепена от повече гласоподаватели спрямо гласовете за кмет на града. Силен резултат постига и листата на „Браво, Пловдив“, като се очаква да вкарат няколко съветника в новия местен парламент.

Предстои да излязат и данни за районните кметства.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ