Обясниха защо София гласува вчера за Ваня Григорова: Напълни се със селяни, които не помнят сините митинги

payimage-598946-1280x853

Поуките от местния вот и реакциите на политическите сили коментираха Даниел Стефанов, политолог и експерт по изборни системи, и социологът Елена Драгиева пред NOVA NEWS.

Драгиева каза, че при Ваня Григорова е отишъл протестния вот, а представянето й не е изненада. „Около 2/5 от хората, които гласуват в София не са родени в столицата, те не носят софийското минало и опит, не помнят сините митинги. Те са новите жители на София, имат различни проблеми, а те в кварталите са много конкретни“, смята социологът. По нейни думи Григорова ориентира кампанията си, засягайки социални теми, общинско здравеопазване, социални грижи, което е важно за крайните квартали.

Стефанов обясни, че голямата картина на резултатите даде потвърждение на това, което се случи на парламентарните избори. „В София има вече нови избиратели – голяма група, които са прогресивни, модерни, но от другата страна има голям брой хора, които имат чувството на онеправданост. Трябва да се внимава дали това няма да тръгне и по страната“, уточни той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ