Надежда Йорданова крещи недоволна в ефир: ЦИК се поддаде на натиск. Да се съобрази с ВАС

надежда йорданова

„Съдът каза много ясно, че за балотажа кодексът трябва да се приложи и хората да могат да гласуват с машини, очаквам ЦИК да се съобрази с решението“, посочи в „Тази сутрин“ депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

По думите ѝ в решението ВАС казва, че да, осигурена възможност хората да упражнят правото си на глас, въпреки че „някои от нас не можеха да гласуват както искат – с машини“.

„ВАС казва, че изборния кодекс не предвижда министъра на електронното управление да възложи зам.-министъра да подпише сертифицирането. Не е видно в решението, но е видно в протоколите, че зам.-министъра е подписвал удостоверението преди и избирателната комисия не е посочила това“, посочи още Йорданова.

Според нея обаче реалния повод за решението се измества – справката на ДАНС. „Казвам, че ЦИК се поддаде на политически натиск, членове на ЦИК са били в кабинета на председателя на НС“, коментира Йорданова, като допълни, че за нещо като целесъобразност няма поле след разговор в кабинета на председателя на НС. „ЦИК явно след това е излязла от рамките на избирателния кодекс“, добави тя.

Според Йорданова справката на ДАНС е изключително непрофесионална, и „ако ДАНС има съмнения, има законови процедури, които може да активира“.

„Това активно мероприятие даде старт на процеси, където част от политическите сили, които са против машините, се възползваха“, заяви още Йорданова и припомни, че дадени политици оронват доверието във вота с машина от преди.
За оронването на доверието в този начин на гласуване.

„Дори тези, които се възползваха от ДАНС, видяха, че това не доведе до нищо добро“, коментира още Йорданова, като според нея така у хората са се породили съмнения около вота. „ЦИК не е равно на МС, в България обаче все още имаме политически органи, които могат да бъдат повлияни“, допълни тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ