Експерт с неудобен въпрос към управляващите: Какво стана в това МЕУ, което толкова ви изплаши?

румяна дечева

За първи път сърдити хора идваха да гласуват. Толкова беше подкопано доверието.

Това каза пред БНР Румяна Дечева, международен изборен експерт.

„Хората, които решиха в последния момент да отменят машинното гласуване, имаха цялото време от декември 2022 г., когато беше решено на местния вот за първи път да бъдат използвани машини, имаха период от 10 месеца за подготовка на всички дейности. Те не можеха да обявят обществена поръчка, но можеше всичко останало да бъде направено, така че с насрочването на изборите, което се случи на 3-ти август, обществената поръчка да бъде обявена. Защо тази подготовка не е станала? Това ще остане за мен въпрос на този етап“, обясни тя.

Според нея изключването на възможността за машинно гласуване е довело до подкопаване на доверието в изборния процес и отлив на избиратели.

„Доведе до подкопаване на доверието до степен, в която наблюдавахме в неделя за първи път сърдити хора да идват да гласуват. Като наблюдатели ние обикновено виждаме усмихнати хора, шегуващи се, които идват да гласуват. За първи път видяхме, че избирателите влизат в предконфликт със секционните комисии, защото им се струва, че от тях нещо би зависило“.

Дечева постави въпрос защо само за тези избори не може заместник-министър, нарочно упълномощен, да подпише, нещо, което е ставало на предходни избори:

„Органите, които ни управляват, са избрани с удостоверяване на съответствието, подписано от заместник-министър. Защо сега не може? Това е мой граждански въпрос към тях. Какво стана в това Министерство на електронното управление, което толкова ги изплаши? Политическо ли лице искаме да подписва, или някой, който разбира – той да подписва?“.

Не мога да си представя ФБР два дни преди изборите да спре машинното гласуване в който и да било щат в САЩ, коментира още експертът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ