Цеков: Лъжа е, че машините са просто принтери! Прочетете указанията на ЦИК, там е истината

борислав цеков

Само в Третия свят се гласува машинно и се изчисляват гласове машинно. Демокрацията има интерес да се гласува на хартия, защото това е единственият прозрачен и доказан в целия демократичен свят начин да се гласува.

Това каза пред БНР доц. Борислав Цеков.

„Модерните демократични държави не използват машини за гласуване. Там, където се използва някаква технологизация на вота – в САЩ – то няма нищо общо с машините за гласуване у нас. Там процесът на изчисляване на гласовете не е електронизиран, а там, където беше, го отменят – последният пример е Луизиана“, уточни той.

Според Борислав Цеков е лъжа твърдението, че машините са просто принтери:

„Не са принтери и всеки, който иска да разбере истината е достатъчно да прочете методическите указания на ЦИК. Флаш паметите се съхраняват в Общинските избирателни комисии … Ако се манипулира софтуера на тези машини и поискате оспорване пред съда, ще се използва тази флаш памет, която се съхранява в ОИК, независимо, че са броени бюлетините, които машината е принтирала“.

Доц. Цеков посочи като най-неуязвим начин за гласуване, без да бъдат произведени невалидни бюлетини, използване на тъчскрийн, който разпечатва бюлетина и не се съхранява в паметта на машината, след което преброяването е със сканиращи устройства, контролирано от хора, но се премахва човешкият фактор, „който може да заличава бюлетини или да не ги брои“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ