Голям кошмар! Енергийният експерт Хиновски проговори за газа и войните: Повишава се рискът

иван-хиновски

Председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски обясни поскъпването в цената на газа и направи прогноза, която смрази всички. Ще има още едно поскъпване.

„През декември и януари ще има частично поскъпване на цената на природния газ, макар че районът вече „се напълни” с природен газ. Цената на природния газ в България е под нивата на борсите в Европа”, каза енергийният експерт в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Прогнозата му е че допълнителното повишаване на цената на газа ще бъде 10-15%. Мотивът за повишение на цената са войните в Украйна и особено конфликта в Близкия изток. „След като има самолетоносачи в Средиземно море и броят им се увеличава, това повишава риска и се отразява и от борсите”, каза Хиновски.

През ноември мегаватчас ще струва 82 лева и 12 стотинки. „Булгаргаз” внесоха окончателното предложение, а Комисията за енергийно и водно регулиране го одобри. Така увеличението е 36 % спрямо октомври, когато плащахме 60,41 лева. Мотивите за по-високата цена е ръста на цената на природния газ на международната борса, която е част от формирането на крайната стойност. А покачването дойде след началото на конфликта между „Израел” и „Хамас”. Въпреки това експертите не очакват нови шокови цени като през зимата на 2022 година.

Относно строежа на 7-ми и 8-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, Хиновски заяви, че това е добра новина. Един такъв сложен проект има редица фази. Фазата на подготовка продължава 4-6 г., според специалисти, а строителството – 5 години, обясни той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ